Οι τάφοι των Φαραώ είναι καταδικασμένοι να εξαφανιστούν

Φώτο: Μπαίνοντας στο δεύτερο επίπεδο του φαραωνικού τάφου

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Είχα διαβάσει παλαιότερα μια επιστημονική μελέτη για τις κινήσεις των γήινων πλακών που με τις συγκρούσεις τους προκαλούν, σταδιακά, ανύψωση των συγκρουόμενων πλακών στο σημείο της σύγκρουσης. Αυτή η παραμόρφωση της γης, εκφράζεται στην επιφάνεια ως ανωμαλία, ορεινός όγκος.

Θα αλλοιωθεί ο γνωστός μας κόσμος

Είναι η εξήγηση της δημιουργίας των πανύψηλων ορεινών όγκων.
Τα Ιμαλάϊα κάθονται επάνω στο σημείο σύγκρουσης των υποχθόνιων πλακών και ο ορεινός τους όγκος θα διογκώνεται συνέχεια.
Ο Όλυμπος έπαυσε να αποτελεί σημείο σύγκρουσης, αφού οι συγκρούσεις των γήινων πλακών έχουν μεταφερθεί.
Το όρος των θεών, ο Όλυμπος, στο μέλλον θα χαθεί, θα ισοπεδωθεί ώσπου να βρεθεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας...
Πότε θα γίνει αυτό; Σταδιακά μέσα σε έναν χρονικό ορίζοντα 3,5 ...εκατομμυρίων ετών!
Είναι κουφό, αλλά θα το γράψω: Όταν το διάβασα με είχε πιάσει μελαγχολία. Λες και θα γινότανε αύριο…
Εμείς οι Έλληνες, όπου γης, είμαστε δεμένοι με αυτόν τον ιερό ορεινό όγκο.
Αυτά όλα που προσημειώθηκαν, ας θεωρηθούν ότι αποτελούν θέσει προλόγου ή ...τραβηγμένης εισαγωγής στην ενδεχόμενη καταστροφή των βασιλικών τάφων της Αιγύπτου που ακολουθεί...

Θα καταστραφούν οι τάφοι των Φαραώ;

Το ερώτημα ανήκει στην αυστραλιανή εφημερίδα Herald Sun. Ο συντάκτης προβληματίζεται μετά από ανακοίνωση της αιγυπτιακής αρχαιολογίας. Τα συναισθήματα είναι ποικίλα.
Τα πνεύματα του Τουτανγχαμών και της Νεφερτίτης θα είναι σίγουρα περίλυπα για τη διαπίστωση αυτή.
«Οι περίκομψοι φαραωνικοί τάφοι εάν παραμείνουν ανοικτοί στους τουρίστες είναι καταδικασμένοι στην εξαφάνιση», δήλωσε ο Ζαχί Χαβάς, προϊστάμενος της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Ο Χαβάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως η υγρασία και ο μύκητας τρώει τους τοίχους των βασιλικών τάφων, στην τεράστια νεκρόπολη της δυτικής όχθης του Νείλου, απέναντι από το Λούξορ. Χιλιάδες τουρίστες καθημερινά επισκέπτονται τους βασιλικούς τάφους. Όπως διαπιστώθηκε οι αναπνοές του πλήθους των επισκεπτών, σε συνδυασμό με τον φτωχό εξαερισμό, έχουν προκαλέσει ζημιά στις γλυπτικές και χρωματισμένες διακοσμήσεις, μέσα στους τάφους.
Το ίδιο παρουσιάζουν και οι τάφοι στην κοιλάδα των βασιλισσών. Έχουν αλλοιωθεί τα χρώματα και οι τοιχογραφίες έχουν ανοίξει δημιουργώντας χαρακώσεις.
Ο Χαβάς δήλωσε πως τα επίπεδα της υγρασίας και της ανάπτυξης μυκητών αυξάνονται σημαντικά από τις αναπνοές των επισκεπτών και σύμφωνα με ειδικούς οι τάφοι θα μπορούσαν να αλλοιωθούν τελείως και να εξαφανιστούν μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 150 έως 500 ετών.
Προς το παρόν, βέβαια, πριν αποφασιστεί κάτι τελεσίδικα, έχουν ληφθεί ορισμένα μέτρα προστασίας των τάφων, όπως η εγκατάσταση νέων συστημάτων εξαερισμού, ο περιορισμένος αριθμός επισκεπτών και το κλείσιμο μερικών τάφων που έχουν υποστεί βλάβη.

Φώτο: Τάφος Φαραώ στο Λούξορ
Δίκοπο μαχαίρι

Το δίλλημα είναι μεγάλο. Αν κλειστούν οι τάφοι τελείως, για να προστατευθούν, τότε θα υπάρξει τρομερή μείωση του αριθμού των αλλοδαπών ταξιδευτών. Ο μεγαλύτερος όγκος των τουριστών επισκέπτεται την Αίγυπτο για να δει τους τάφους της κοιλάδας των Φαραώ και των Βασιλισσών.
Το κλείσιμο των βασιλικών τάφων θα επιφέρει μια τεράστια απώλεια εσόδων και στις αιγυπτιακές επιχειρήσεις αλλά και στο αιγυπτιακό κράτος.