Alfried Wieczorek: Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας



Χαστούκι στο καθεστώς των Σκοπίων έδωσε ο διευθυντής του Γερμανικού Μουσείου στο Μανχάιμ, καθώς, χθες, σε συνέντευξή του δήλωσε πως:
«O Μέγας Αλέξανδρος ήταν ελληνικής καταγωγής και οπωσδήποτε δεν είναι πρόγονος των Σλαβομακεδόνων».
Όπως αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Deutsche Presse-Agentur), ο επικεφαλής του γερμανικού Μουσείου ‘Reiss-Engelhorn museums’, Άλφριντ Βίκτζορεκ (Alfried Wieczorek), υποστήριξε πως ο ηγέτης της αρχαιότητας ήταν κατά πάσα πιθανότητα Έλληνας.
Το πρακτορείο σε δημοσίευμα του στις 2 Οκτωβρίου 2009, αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Το σύγχρονο κράτος που αυτοαποκαλείται ‘Μακεδονία’, όπου η κύρια γλώσσα είναι η σλαβική, σφετερίζεται την παράδοση της αρχαίας Μακεδονίας.»
Το αναφερόμενο Μουσείο διοργανώνει έκθεση που είναι αφιερωμένη στην αρχαιότητα και στις μεγάλες προσωπικότητες που έζησαν από το 356 έως το 323 π.Χ..
Η έκθεση άνοιξε αυτό το σαββατοκύριακο και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου.
Διευκρινίζεται από τη γερμανική πλευρά πως για δύο δεκαετίες η Αθήνα αντιτίθεται στο βόρειο γείτονά της που αυτοαποκαλείται «Μακεδονία».
"Τα Σκόπια έχουν μετονομάσει το αεροδρόμιό τους σε ‘Αλέξανδρο’ και επιμένει να έχει ως έμβλημα το αλεξανδρινό άστρο της Βεργίνας στις στρατιωτικές στολές", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στη συνέντευξή του, ο Βίκτζορεκ (Wieczorek) δήλωσε:
«Οι πρόσφατες έρευνες δηλώνουν με μεγάλη σαφήνεια, για ακόμη μια φορά, πως οι Μακεδόνες την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν στενά συνδεδεμένοι με τους Έλληνες της εποχής.»
Πρόσθεσε, μάλιστα, πως:
«Στην αρχαιότητα οι Έλληνες και οι Μακεδόνες είχαν στενότατες σχέσεις διότι μιλούσαν την ίδια γλώσσα».
Ο διευθυντής του Μουσείου αναφερόμενος στα δύο εκατομμύρια του πληθυσμού των Σκοπίων, είπε πως το ένα τέταρτο από αυτούς μιλούν αλβανικά και τα τρία τέταρτα μιλούν σλαβικά και είναι απόγονοι των Σλάβων που μετανάστευσαν στη χώρα τον 6ο αιώνα μ.Χ., πολύ αργότερα, δηλαδή, από το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Το δημοσίευμα διευκρινίζει πως «το κράτος που αποκαλείται ‘Μακεδονία’ έχει γίνει ανεξάρτητο το 1991, όταν διασπάστηκε η Γιουγκοσλαβία.
Με το όνομα αυτό προσπάθησε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.