Γυρίζουν την πλάτη στον πατριάρχη Ιεροσολύμων

Ἂρθρα & Σκέψεις 30 Δεκ 2009

Δεκατρείς χριστιανοί ηγέτες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, γράφει το παλαιστινιακό πρακτορείο, συναντήθηκαν την Τετάρτη (σήμερα) στη Βηθλεέμ και ψήφισαν ομόφωνα να μποϋκοτάρουν την υποδοχή του Πατριάρχη Θεόφιλου του Γ’ στη γιορτή των Χριστουγέννων στις 6 Ιανουαρίου. (εορτή Χριστουγέννων με το παλιό ημερολόγιο)
Φωτό: Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄
Αξιωματούχοι αλλά και απλοί υπάλληλοι που πλαισιώνουν τους 13 ιεράρχες δεν θα παραλάβουν τον Πατριάρχη από τη Μονή του Μαρ Ηλία και δεν θα τον προϋπαντήσουν στην είσοδο της Βηθλεέμ στο σημείο 300, που ελέγχεται από το Ισραήλ, για τον σχηματισμό πομπής προς το ναό της Γέννησης.
Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας των τοπικών ιεραρχών για απραγματοποίητες υποσχέσεις του Πατριάρχη στο ζήτημα πώλησης εκκλησιαστικής γης από τον προηγούμενο Πατριάρχη (που απολύθηκε) στο Ισραήλ.

Η κοινότητα της Ιερουσαλήμ είχε εξοργιστεί με την αυθαίρετη πώληση της εκκλησιαστικής γης στο κράτος του Ισραήλ. Μεγάλο μέρος αυτής της γης ανήκε σε ιδιώτες της Παλαιστίνης που την έκαναν δωρεά στην εκκλησία πριν από τον πόλεμο του 1967, όταν είδαν πως το Ισραήλ κατείχε τη Δυτική Όχθη και το ένα τμήμα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Στην εκκλησία ανήκε η γη όπου η ισραηλινοί έκτισαν αργότερα, μεταξύ των άλλων, και την οικία του ισραηλινού πρωθυπουργού.
Στην Σύνοδο που ακολούθησε ψηφίστηκε η υποστήριξη στην απόφαση του Μαίου 2005 για την επιστροφή των πωληθέντων. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους εξελέγη ομόφωνα στην θέση του απολυθέντος Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ο Θεόφιλος ο Γ΄. Η εκλογή έγινε αποδεκτή από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Παλαιστινιακής Αρχής και της Ιορδανίας.
Ο νέος Πατριάρχης είχε υποσχεθεί να εργαστεί για την ακύρωση της πώλησης του προκατόχου του.

Αν και υπήρχαν αντιρρήσεις για την εκλογή του από την Ιορδανία, λόγω του ότι δεν ήταν Ιορδανός πολίτης, όπως αναφέρει ο ελληνικός ορθόδοξος πατριαρχικός νόμος Ν.24 του 1958 εντούτοις, η Ιορδανία συναίνεσε στην εκλογή του με τον όρο ότι θα υπηρετήσει την εκκλησία και θα υποστηρίξει τον Παλαιστινιακό λαό.
Ο επικεφαλής της Ορθόδοξου Συμβουλίου Μαρβάν Άτ Τουμπάσι δήλωσε πως πάρθηκε η απόφαση να μποϊκοτάρουν τον ερχομό του Πατριάρχη στη Βηθλεέμ, ως απάντηση στην άρνηση του Θεόφιλου του Γ’ να τηρήσει τις υποσχέσεις του προς την παλαιστινιακή αρχή, όπως είχαν συμφωνήσει ως προϋπόθεση για την εκλογή του.