ΗΠΑ προς ΣΚΟΠΙΑ: Να βρείτε λύση μέχρι τον Ιούνιο!



Μετά το «κρύο ντούζ» της σκοπιανής ηγεσίας από τη συνάντηση που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήρθε και η νουθεσία – εντολή του Φίλιπ Ι. Ρίκερ, πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Σκόπια.

Ο αμερικανός πρέσβης έθεσε χρονοδιάγραμμα στα Σκόπια, ορίζοντας τελική ημερομηνία τον Ιούνιο για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ονόματος της χώρας.

«Να κλείσετε το θέμα, μην περιμένετε άλλο»,είπε ο Φίλιπ Ρίκερ, «αποφασίστε τι όνομα θα χρησιμοποιείται ως εθνικό πλαίσιο και πιστεύουμε πως το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί χωρίς να επηρεαστεί η ταυτότητα και η ιστορική κληρονομιά σας»...

Και συνέχισε:

«Περιμένουμε το πρώτο εξάμηνο του 2010 από την κυβέρνηση της πΓΔΜ να επιλύσει αυτό το πρόβλημα που διαρκεί εδώ και 18 χρόνια. Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή»

Και για να προλάβει κάθε διστακτικότητα και αναποφασιστικότητα εκ μέρους των Σκοπίων, ο αμερικανός πρέσβης είπε:

« Για άλλη μια φορά θέλω να τονίσω ότι οι ενέργειες της χώρας σας κατά του πρώτους έξι μήνες του 2010 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για τον προσδιορισμό του τι θα συμβεί στο κοινωνικό γίγνεσθαι, στην νέα δεκαετία»
Η απογοήτευση της σκοπιανής ηγεσίας ήταν εμφανής από την επίσκεψη της στην αμερικανική πρωτεύουσα και όπως δημοσιεύει η σκοπιανή «А1 Телевизија» η παραμονή της χώρας εκτός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εγκυμονεί κινδύνους για τη χώρα.