«Χτίζοντας Γέφυρες» :Έλληνες καθηγητές και δημοσιογράφοι σήμερα στα Σκόπια


Σκοπιανοί και Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίου και δημοσιογράφοι θα προσπαθήσουν να σπάσουν τον πάγο στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί (είναι τώρα σε εξέλιξη) στο ξενοδοχείο "Aleksandar Palace" και από την ελληνική πλευρά συμμετέχουν πέντε συνομιλητές.
Όπως χαρακτηριστικά γράφει η σκοπιανή εφημερίδα: ''αυτό δεν συνέβη ποτέ τις δύο τελευταίες δεκαετίες».

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν: η Χριστίνα Κουλούρη καθηγήτρια στο τμήμα κοινωνικής και εκπαιδευτικής πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η Δρ Αθηνά Σκουλαρίκη Λέκτορας του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών γλωσσών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Δρ Λάμπρος Μπαλτσιώτης του τμήματος πολιτικών επιστημών και ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η συζήτηση θα γίνει στα πλαίσια της προσέγγισης των δύο λαών με ιδιαίτερη αναφορά στην περιφερειακή ιστορία, την εθνική ιστορία, την ένταξη των μουσουλμάνων και χριστιανών Αλβανών στην ελληνική κοινωνία και τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και την εδραίωση του κράτους δικαίου μέσα από το πρίσμα της συζήτησης σχετικά με το νόμο για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Στη συζήτηση δεν θα αναφερθούν καθόλου στο ζήτημα της ονομασία της πΓΔΜ, ούτε και στη διένεξη των δύο χωρών σχετικά με την ενδιάμεση συμφωνία και το Δικαστήριο της Χάγης.

Από πλευράς Σκοπίων θα συμμετάσχουν ο καθηγητής διεθνούς δικαίου Δρ Ljubomir Δ. Frckoski, ο οποίος θα μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πΓΔΜ «μεταξύ του λαϊκισμού και της μυθομανίας», ο ιστορικός καθηγητής Βλάντο Ποπόφσκι για τις σλαβο- αλβανικές σχέσεις, ο Μιλάνο Νέντκοφ πρώην πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τα δικαιώματα της ατομικής ιδιοκτησίας και ο διευθυντής της Brima Gallup Γκεόργκι Κίμοφ για τον λαϊκισμό και την κατάχρηση των σφυγμομετρήσεων της Κοινής Γνώμης κ.α.

Όπως αναφέρεται στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να αναφανούν τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο κοινωνίες στη σύγχρονη εποχή, να γίνει ενημέρωση και κατανόηση της συλλογικής αντίληψης που επικρατεί στις δύο χώρες.

Επί μια εικοσαετία το θέμα της διαφοράς για την ονομασία της πΓΔΜ έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των δύο μερών με αποτέλεσμα να παραμεληθούν σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο λαοί.

Επισημαίνεται ακόμη πως η πρωτοβουλία αυτή προσβλέπει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την ανάδειξη των στοιχείων εκείνων που ενώνουν τους δύο λαούς.