Ανησυχία Αθήνας για απόφαση Συνταγματικού Δικαστηρίου Αλβανίας

Τίρανα 28 Ιανουάριος, 2010

Χθες το απόγευμα, γράφει η αλβανική εφημερίδα ‘Gazeta Ballkan’, η Αθήνα αντέδρασε με επίσημη δήλωσή της εκφράζοντας την ανησυχία της, για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας να ακυρώσει τη συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ελληνικών συνόρων.

«Ο δεύτερος τη τάξει της ελληνικής διπλωματίας, Δημήτρης Δρούτσας, είπε πως θα ζητήσει διευκρινήσεις από την αλβανική κυβέρνηση για την απόφαση αυτή. ‘Ανησυχούμε για την κατάσταση και βρισκόμαστε εν αναμονή διευκρίνησης για την απόφαση αυτή. Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά αναμένουμε από την αλβανική πλευρά να επιλύσει το ζήτημα που ανέκυψε’ δήλωσε ο Δ. Δρούτσας.»

Η αλβανική εφημερίδα προσθέτει πως επίκειται συνάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών με τον Αλβανό ομόλογό του Ιλίρ Μέτα για το θέμα που δημιουργήθηκε ξαφνικά μεταξύ των δύο χωρών.

Τι αναφέρει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας

Στην επίσημη απόφασή του Σ. Δ. της Αλβανίας αναφέρει επί λέξει τα παρακάτω:

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας αναφέρει ότι στη συνεδρίαση του, της 26.01.2010, σύμφωνα με το άρθρο 131/ β) του Συντάγματος, αποφάσισε ομόφωνα να κηρύξει ασυμβίβαστη με την ερμηνεία του Συντάγματος, τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας ‘για την οριοθέτηση των περιοχών της υφαλοκρηπίδας και άλλων αντίστοιχων θαλάσσιων περιοχών που της ανήκουν βάσει του διεθνούς δικαίου».

Το αλβανικό δικαστήριο αποφάσισε πως η συμφωνία αντίκειται, όχι μόνον, προς τις ερμηνευτικές διατάξεις του αλβανικού Συντάγματος, αλλά και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με την Ελλάδα και ισχυρίστηκε πως είχε θίξει το θέμα στη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου, όπου κατέθεσε αίτηση προσφυγής στη δικαιοσύνη για την εν λόγω συμφωνία.

Σχετική δημοσίευση:
http://echedoros-a.blogspot.com/2010/01/blog-post_3216.html

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος -gazetaBallkan