"Χτίζοντας Γέφυρες" - ΣΚΟΠΙΑ: Οι Έλληνες ενδιαφέρονται περισσότερο για Χάρι Πότερ παρά για Μέγα Αλέξανδρο

Ρεπορτάζ της Ljubisa Maglia- А1 Телевизија

«Για τους Έλληνες ο Χάρι Πότερ, προξενεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τον Μέγα Αλέξανδρο, είπε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Χριστίνα Κουλούρη»

Τα ανωτέρω είναι σε περίοπτη θέση στην σκοπιανή εφημερίδα «Α1», η οποία έχει μερικά αποσπάσματα από το ελληνο-σκοπιανό συνέδριο «Χτίζοντας γέφυρες» - ή όπως λένε οι σκοπιανοί «Να οικοδομήσουμε μαζί γέφυρες»

Η καθηγήτρια κ. Χριστίνα Κουλούρη διετύπωσε, επίσης, την άποψη πως :


« Η εθνικιστική ιστορία θα πρέπει να απαλειφθεί (преминеме ) και να βρούμε διαφορετικούς τρόπους εκμάθησης της, μέσα από μια περιφερειακή οδό μάθησης. Έχουμε την εντύπωση αν και είμαστε γείτονες, πώς με την παρούσα κατάσταση δεν βαδίζουμε στο μέλλον αλλά γυρίζουμε στο παρελθόν»


Ο καθηγητής Λιούμπομιρ Φσκόφσκι (Ljubomir Frckovski) της πΓΔΜ πρότεινε την αλλαγή της ιστορίας και να μην ομοιάζει με αυτήν που μέσα από σκληρό εθνικισμό προδιαθέτει κινδύνους. Είναι αδύνατος να επιβιώσει ο εθνικισμός στην πΓΔΜ, λόγω του πολυεθνικού χαρακτήρα της χώρας.

Παρόμοια στάση κρατήθηκε και για την ιστορία της Ελλάδας.


«Η ιστορία εξ ορισμού της είναι εθνοκεντρική και με επιλεκτική διάθεση» δήλωσε η καθηγήτρια Αθηνά Σκουλαρίκη του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σε σχέση με του Αλβανούς και την Ελλάδα ο κ. Λάμπρος Μπαλτσιώτης ,καθηγητής του τμήματος πολιτικών επιστημών και ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είπε χαρακτηριστικά:


«Οι αλβανικοί πληθυσμοί που μιλούσαν την αλβανική γλώσσα, θεωρήθηκαν ως καθαροί Αλβανοί του νότου, ενώ οι Αλβανοί, αν και ζούσαν στο αλβανικό τμήμα, θεωρήθηκαν Έλληνες, λόγω της θρησκείας τους»

Τα παραπάνω είναι από την συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, που διεξήχθη στο ξενοδοχείο "Aleksandar Palace" των Σκοπίων μεταξύ Ελλήνων πανεπιστημιακών και Σκοπιανών ομολόγων τους.

Σχετικά αναφέραμε στη διεύθυνση: http://echedoros-a.blogspot.com/2010/01/blog-post_4343.html