Αλβανοί Σκοπίων: «όχι στον εκσλαβισμό μας!»


Για ακόμη μία φορά ο υπουργός Παιδείας της πΓΔΜ, Νίκολα Τοντόροφ, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης Γκρουέφσκι να φέρει την εκμάθηση της σλαβομακεδονικής γλώσσας από την πρώτη δημοτικού στα σχολεία της αλβανικής μειονότητας της χώρας.

«Είναι μια κυβερνητική απόφαση και θα την δημοσιοποιήσω αναλυτικά στις 20 Αυγούστου», είπε ο Τοντόροφ και δήλωσε πως δεν επιθυμεί να καταφύγει σε βίαια μέτρα για την υλοποίηση της κυβερνητικής απόφασης αλλά θα προσπαθήσει μέσα από διάλογο και τις αναγκαίες διαπραγματεύσεις με την αλβανική μειονότητα να δημιουργηθεί μια επιστημονική και νομική βάση για το μέτρο αυτό.


Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις εκπροσώπων της αλβανικής μειονότητας της πΓΔΜ στις προτάσεις του σκοπιανού υπουργού Παιδείας.

Δημοσιεύματα όπως στην αλβανική εφημερίδα "Lajmpress" είναι ενδεικτικά των αντιδράσεων που θα δημιουργηθούν.

Μεταφέρουμε ένα κείμενο του Mirvan Xhemaili («Master Δημόσιας Διοίκησης σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση»):

«Η χώρα έχει μια ανοιχτή διαμάχη με την Ελλάδα σχετικά με το συνταγματικό της όνομα καθώς και άλλα προβλήματα με άλλους γείτονες που αποτελούν τα κυριότερα εμπόδια για την ένταξή μας στις ευρωπαϊκές δομές και αντί, η κυβέρνηση, να προσπαθεί να τα επιλύσει ανοίγει άλλα πεδία που επιδεινώνουν την κρίση.

Τα πρόσφατα γεγονότα στην πΓΔΜ, η δημοσίευση δηλαδή της λεγόμενης «Μακεδονικής Εγκυκλοπαίδειας» και η διακριτική απόπειρα του υπουργού Παιδείας Νίκολα Τοντόροφ με μια αντιδημοκρατική και αντιευρωπαϊκή απόφαση να καθιερώσει,δηλαδή, την υποχρεωτική εκμάθησης της σλαβομακεδονικής γλώσσας από την πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου, μεγεθύνουν την κρίση της πολυεθνικής κοινωνίας μας.

Αυτές οι τακτικές είναι κακόβουλες και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις δύο εθνότητες σε μια χώρα που οι σχέσεις είναι πολύ εύθραυστες»

Και παρακάτω θα σημειώσει:

«Όλες οι αλβανικές, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ζήτησαν την παραίτηση του Υπουργού Παιδείας. Ο θόρυβος, εξάλλου, που γίνεται από τα αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν προσφέρει κάποιο σαφές μήνυμα για τη λύση αυτού του ζητήματος.

»Το αλβανικό κόμμα DUI με επικεφαλής τον ηγέτη Αλί Αχμετί, εξέφρασε ανοικτά την αντίθεσή του στην απόφαση αυτή μέσω των αντιπροσώπων του και κατηγόρησε τον Γκρουέφσκι πως δημιουργεί εσκεμμένα κρίση στη χώρα.»

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- lajmpress