‘Γλωσσικός πόλεμος’ στα Σκόπια


Η αντίδραση των αλβανοφώνων της πΓΔΜ στην πολιτική Γκρουέφσκι για τη διδασκαλία των σλαβικών από την πρώτη δημοτικού, ώθησε το κόμμα DUI να τοποθετηθεί στο θέμα αυτό, ικανοποιώντας τους αλβανούς ψηφοφόρους του.

Το αναφερόμενο αλβανικό κόμμα ενθαρρυμένο από την υποστήριξη των διεθνών εκπροσώπων, που κράτησαν αρνητική στάση στην πολιτική Γκρουέφσκι, δήλωσε πως δεν θα σεβαστεί την κυβερνητική απόφαση για εκμάθηση της σλαβικής γλώσσας από την πρώτη τάξη των αλβανικών σχολείων της χώρας.

Επιπρόσθετα ο εκπρόσωπος του κόμματος δήλωσε πως θα προσπαθήσει το DUI να καθιερώσει την αλβανική γλώσσα σε δήμους όπου υπάρχει αλβανική πλειοψηφία, δηλαδή στην βορειοδυτική περιφέρεια του κράτους, ώστε να μάθει και ο σλαβικής καταγωγής πληθυσμός την αλβανική γλώσσα.


Σύμφωνα πάντως με εμπειρογνώμονες, γράφει η εφημερίδα ‘Ντνέβνικ’ των Σκοπίων ούτε οι Σλαβομακεδόνες ούτε οι Αλβανοί είναι διατεθειμένοι να διδαχθεί ο ένας την γλώσσα του άλλου.

Η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή και οι εντάσεις στο γλωσσικό ζήτημα βρίσκονται ακόμη σε ήπιο στάδιο.
Αναμένεται, πάντως, να κορυφωθεί ο διάλογος που έχει ξεκινήσει, καθώς αναζητείται μια λύση για το επόμενο σχολικό έτος.

Το υπουργείο Παιδείας της χώρας, δήλωσε δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, πως δεν προτίθεται να ανακαλέσει την απόφαση που έχει λάβει.