Μόσχα: σκοτώθηκαν 40 άτομα από γυναίκες καμικάζι στο μετρό





Μάρτιος 29, 2010

Τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 33 τραυματίσθηκαν σήμερα όταν καμικάζι πυροδότησαν εκρηκτικά σε δύο συρμούς του μετρό της Μόσχας κατά τη διάρκεια της ώρας αιχμής, στη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στη ρωσική πρωτεύουσα εδώ και έξι χρόνια.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για τις επιθέσεις, αλλά οι υποψίες θα βαρύνουν πιθανότατα οργανώσεις του Βορείου Καυκάσου.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε μόλις πριν τις 08.00 τοπική ώρα στο δεύτερο βαγόνι του συρμού που είχε σταματήσει στον σταθμό Λουμπιάνκα, κοντά στην έδρα των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας FSB, σκοτώνοντας τουλάχιστον 23 ανθρώπους.

Σαράντα λεπτά αργότερα σημειώθηκε η δεύτερη έκρηξη στο δεύτερο βαγόνι του συρμού που στάθμευε στον σταθμό Παρκ Κουλτούρι, σκοτώνοντας 14 ανθρώπους.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δύο εκρήξεις πραγματοποιήθηκαν από γυναίκες καμικάζι», αναφέρεται σε ανακοίνωση του FSB.

Η πληροφορία είχε ανακοινωθεί νωρίτερα από τον δήμαρχο της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ στους δημοσιογράφους στον σταθμό του μετρό Παρκ Κουλτούρι.

Λήψεις από κάμερες παρακολούθησης του μοσχοβίτικου μετρό που εμφανίσθηκαν στο Ιντερνετ δείχνουν ακίνητα σώματα στο έδαφος της εισόδου του σταθμού της Λουμπιάνκα και ομάδες διάσωσης να φροντίζουν τους τραυματίες.

Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε στα 34,25 από 34,13 σε σχέση με το καλάθι ευρώ-δολαρίου της κεντρικής τράπεζας.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι άνοιξε έρευνα. Ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση, δήλωσε εκπρόσωπος της προεδρίας της κυβέρνησης.

Πρόκειται για τις αιματηρότερες επιθέσεις στη Μόσχα από τον Φεβρουάριο 2004, όταν καμικάζι σκότωσε τουλάχιστον 39 ανθρώπους και τραυμάτισε τουλάχιστον 100 στο μετρό της Μόσχας.

Τις επιθέσεις καταδικάζει η Γαλλία

Η Γαλλία καταδικάζει με τον «πλέον κατηγορηματικό τρόπο» τις σημερινές επιθέσεις στη Μόσχα, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 37 ανθρώπων, και διαβεβαιώνει τη Ρωσία ότι έχει την «αμέριστη συμπαράστασή της», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μπερνάρ Κουσνέρ.

«Η Γαλλία καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις τρομοκρατικές επιθέσεις και διαβεβαιώνει τη Ρωσία ότι έχει την αμέριστη συμπαράστασή μας σε αυτή την τραγική δοκιμασία. Ευχόμαστε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν έτσι ώστε οι υπαίτιοι τέτοιων βαρβαροτήτων θα συλληφθούν και θα λογοδοτήσουν για τις

πράξεις τους στη δικαιοσύνη», αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του υπουργού.

«Θα έχω τη δυνατότητα να εκφράσω και δια ζώσης την υποστήριξή μου στον ρώσο ομόλογό μου [Σεργκέι Λαβρόφ], απόψε το βράδυ στη σύνοδο της G8 στο Γκατινό του Καναδά», πρόσθεσε ο κ. Κουσνέρ.

Σήμερα στον Καναδά πραγματοποιείται η τακτική σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 8.

Κείμενο: Το Βήμα
Φωτό: EchoMSK

Βίντεο μετά την επίθεση



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος