Σκόπια: Επιμένουν για μειονότητα οι Σκοπιανοί στο Ευρωκοινοβούλιο






Μάρτιος 15, 2010


«Η ένωση παιδιών προσφύγων της Μακεδονίας του Αιγαίου» χαιρετίζει το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τη στήριξη και ενθάρρυνση των μακρόχρονων δραστηριοτήτων της, για κατάργηση των διακρίσεων από τις ελληνικές αρχές, των ατόμων σλαβικής καταγωγής, που προέρχονται από την Ελλάδα, γράφει δημοσίευμα της σκοπιανής εφημερίδας 'Ντνέβνικ'.

Το «Μη δεσμευτικό ψήφισμα», σημειώνεται στο κείμενο, εγκρίθηκε από τη Μόνιμη Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης και αποτελεί άλλο ένα επιχείρημα για την κατάσταση των «Μακεδόνων» στην Ελλάδα.

Με το ονομαζόμενο αυτό ψήφισμα επιδιώκεται από τους σκοπιανούς να αναγνωριστεί ως γλώσσα μειονότητας η ‘μακεδονική’, να επιστραφούν περιουσίες σε απόγονους των προσφύγων και να επιτρέψουν τη δημιουργία στην Ελλάδα ‘μακεδονικών οργανώσεων’.

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές, επισημαίνει το ‘Ντνέβνικ’ αρνήθηκαν την ύπαρξη ‘μακεδονικής μειονότητας’ και ισχυρίστηκαν πως δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα και αυτή που ομιλείτε στα Σκόπια είναι σλαβική γλώσσα, συγγενική της βουλγαρικής.

«Από τις 15 τροπολογίες που υποβλήθηκαν από τους Έλληνες», σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, «καμία δεν έγινε αποδεκτή, καθώς προσπάθησαν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους.

»Σύμφωνα με προηγούμενες διαδικασίες είναι σχεδόν βέβαιο πως η Ελλάδα δεν θα εφαρμόσει τις συστάσεις που έχουν γίνει ,αλλά αυτές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επιχειρήματα σε ανάλογες συζητήσεις».

Σύμφωνα με τον σκοπιανό καθηγητή Λιούμπομιρ Φρσκόσκι, «είναι μια θετική εξέλιξη υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπέρ της ομάδας αυτής. Είναι αλήθεια, όμως, πως η απόφαση δεν είναι δεσμευτική αλλά μπορεί, όμως, να χρησιμοποιηθεί σε άλλα όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά τη λήψη αποφάσεων υπέρ της χώρας μας».

Επιπρόσθετα, ο σκοπιανός καθηγητής, θα τονίσει πως η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει στο πεδίο της μάχης, ιδιαίτερα στην κατοχύρωση του επιθέτου «μακεδονικός», για ένα κλίμα πίεσης προς την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος της σκοπιανής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης ανέφερε ότι το ψήφισμα ή απόφαση, τέλος πάντων, της μόνιμης επιτροπής, σύμφωνα με τη διαδικασία θα πρέπει να πάει προς το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σκοπιανών, δεν θα γίνει αποδεκτό.

Σημειώνεται πως συντάκτης του υπομνήματος αυτού είναι ο Μπόρις Τσιλέβιτς, ευρωβουλευτής από τη Λετονία, τονίζεται πως το κείμενο απηχεί απόψεις που έχουν πνεύμα αλληλοϋποστήριξης των σλαβικών λαών στο ευρωκοινοβούλιο.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος