Δυτικά Βαλκάνια: Εξελίξεις για τη Διάσκεψη της Σλοβενίας



Μάρτιος 18, 2010

Λιουμπλιάνα, 18 Μαρτίου (MIA)

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Borut Pahor έφυγε ξαφνικά τη νύχτα για το Βελιγράδι, προκειμένου να προλάβει μια δυσάρεστη έκπληξη της διάσκεψης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που έχει προγραμματιστεί αυτό το Σάββατο στο Brdo кај Kranj (σ.σ. Брдо кај Крањ, πόλη κοντά στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα), γράφει σήμερα η εφημερίδα ‘Ντέλο» της Σλοβενίας.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες της εφημερίδας, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας μετέβη στο Βελιγράδι για συνομιλίες με τον Σέρβο Πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς σχετικά με τις θέσεις που διατύπωσε για τη συμμετοχή της Σερβίας στην αναφερθείσα διεθνή διάσκεψη, που από κοινού διοργανώνουν η Κροατία και η Σλοβενία.

Εντυπωσίασε το γεγονός πως ο Σλοβένος πρωθυπουργός διέκοψε ξαφνικά χθες βράδυ, μια συνάντηση που είχε με επιχειρηματίες, και δήλωσε πως έπρεπε να πάει εσπευσμένα στο εξωτερικό.

Δημοσιογραφικοί κύκλοι αντιλήφθηκαν πως επρόκειτο για το ζήτημα της Σερβίας, πράγμα που επιβεβαιώθηκε από το γραφείο του.

Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί κάτι που να αφορά τη συνάντηση του Pahor με τον Τάντιτς.

Η αντίθεση πάντως της Σερβίας για την παρουσία του Κοσσοβάρου Σεϊντίου, ως προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, είναι πάγια και μόλις χθες ο πρωθυπουργός της Σερβίας είπε πως η Σερβία θα συμμετάσχει στη διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων μόνον όταν ο εκπρόσωπος του Κοσσυφοπεδίου δηλωθεί ως εκπρόσωπος μιας «ουδέτερης» {no name} υπόστασης.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος