Αλβανία: Αλλαγές στις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών


Μάρτιος 11, 2010



Η νέα δομή της αλβανικής υπηρεσίας πληροφοριών κατατέθηκε, χθες, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή προκειμένου να ρυθμιστούν δια νόμου, οι αλλαγές που επήλθαν κατόπιν προτάσεων της Κυβέρνησης αλλά και της ίδιας της Υπηρεσίας.

Τα εδάφια τα οποία συγκροτούν τη νέα δομή της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αλβανίας επικεντρώνονται κατά πλειοψηφία στην καταπολέμηση του εγκλήματος, της διαφθοράς αλλά και σε ζητήματα στα οποία ενυπάρχει υπόνοια παραβίασης της εθνικής ασφάλειας.

Η ονομασία της υπηρεσίας αλλάζει και από «Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών» (Shik) γίνεται «Κρατική Υπηρεσία Υπηρεσιών» (Shish). (Πρόταση του Σαλί Μπερίσα)

Ορισμένα βασικά στοιχεία παρουσιάζουμε πιο κάτω:

«Η Shish συγκεντρώνει πληροφορίες που θα μπορούσαν να την εξυπηρετήσουν στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, του λαθρεμπορίου, του ξεπλύματος χρήματος, της διαφθοράς καθώς και προσώπων που ασκούν δημόσιο λειτούργημα, ανεξάρτητα αν η διαφθορά αυτή θίγει την εθνική ασφάλεια, όπως δηλώνεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 2, η οποία εγκρίθηκε.

Επίσης η Shish θα ασχολείται με πάσης φύσεως πληροφορίες ώστε να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα, η ανεξαρτησία και η συνταγματική τάξη της χώρας ασκώντας επιπρόσθετα και δραστηριότητες αντικατασκοπείας στο εσωτερικό της χώρας.


Ο επικεφαλής Υπουργός παρουσιάζει σε ετήσια έκθεση το έργο της Υπηρεσίας Πληροφοριών στον Πρωθυπουργό, ο οποίος ανά πάσα στιγμή έχει τη δυνατότητα πληροφόρησης για οποιαδήποτε θέμα.

Αν και δεν κρίνεται αδίκημα εντούτοις δεν πρέπει η Shish να εμπλέκεται σε δράσεις ή αρμοδιότητες του στρατού ή της αστυνομίας. Δεν επιτρέπεται όμως να εμπλακεί σε δραστηριότητες της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SHKB).

Οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Υπηρεσιών προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες για την εθνική ασφάλεια έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν πληροφορίες από τις κρατικές αρχές, κεντρικές ή τοπικές, από φυσικά και νομικά πρόσωπα. Στις πληροφορίες συμπεριλαμβάνεται η χρήση αρχείων, βάσης δεδομένων, επίσημα έγγραφα κ.α.

Οποιαδήποτε σχετική έρευνα από του υπαλλήλους αυτούς θα πρέπει να έχει εγκριθεί προηγουμένως από το Διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Ορισμένες τροποποιήσεις που αναφέρονται είναι οι εξής:

Στο άρθρο 2, πρώτο εδάφιο
«Η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει ως αποστολή να παρέχει απαραίτητες πληροφορίες από το εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας, σε όσα θέματα σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας»

Το άρθρο 3 τροποποιείται ως εξής:

Η Κρατική υπηρεσία πληροφοριών εκτελεί τις ακόλουθες υπηρεσίες:

α) Συλλέγει πληροφορίες για δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο εξωτερικό, που εξυπηρετούν την εθνική ασφάλειας.

 β) Συλλέγει πληροφορίες και πραγματοποιεί δραστηριότητες αντικατασκοπείας στο εσωτερικό της χώρας, για να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα, η ανεξαρτησία και η συνταγματική τάξη.

γ) Συγκεντρώνει πληροφορίες για την τρομοκρατία, για μεμονωμένα άτομα, για ομάδες ή οργανώσεις που την υποστηρίζουν και την χρηματοδοτούν.

δ) Συλλέγει πληροφορίες σχετικά με την παραγωγή, εμπορία όπλων και ναρκωτικών, την εμπορία ανθρώπων και εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος.

ε) Συλλέγει πληροφορίες άλλων υπηρεσιών που εξυπηρετούν ή προλαμβάνουν πράξεις του οργανωμένου εγκλήματος, το λαθρεμπόριο, το ξέπλυμα χρήματος, της διαφθοράς και τη διαφθορά δημόσιων λειτουργών.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος-gazeta panorama