Σκόπια: Η συνάντηση Μιλοσόσκι- Κλίντον στην Εσθονία






Απρίλιος 24, 2010



Στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που έλαβε χώρα το απόγευμα της 22ας Απριλίου 2010, στην εσθονική πρωτεύουσα, Ταλίν, πραγματοποιήθηκε δεκαπεντάλεπτη συνάντηση του σκοπιανού υπουργού Αντόνιο Μιλοσόσκι με την ΥΠΕΞ ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Όπως δημοσιεύεται στο σκοπιανό, «Канал 5 Телевизија», ο Μιλοσόσκι ενημέρωσε την Κλίντον για τις τελευταίες εξελίξεις, σχετικά με τη διαφορά μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας, καθώς επίσης και τις πρωτοβουλίες τις σκοπιανής πλευράς για να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό.

Στη δεκαπεντάλεπτη συνάντηση η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε τον Μιλοσόσκι ότι η αμερικανική πολιτική για την περιοχή έχει θέσει ως στόχο την προσχώρηση όλων των χωρών στην Ατλαντική Συμμαχία.


«Με τη συνάντηση αυτή δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις καθώς και τις πρωτοβουλίες της πΓΔΜ, στη δημιουργία καλύτερου κλίματος και συνθηκών, ώστε να υπερβούμε αυτή τη διμερή διαφορά. Πάνω από όλα, όμως, δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε την ευρύτερη προοπτική των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της πΓΔΜ, η οποία, δεν πρέπει να μένει αιχμάλωτη ενός διμερούς προβλήματος ή για πολιτικούς λόγους εσωτερικής κατανάλωσης της Αθήνας ή για οποιαδήποτε άλλο λόγο» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Αντόνιο Μιλοσόσκι.

Η προηγούμενη συνάντηση Μιλοσόσκι- Κλίντον, αναφέρει το σκοπιανό δημοσίευμα, έγινε στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου στο Λονδίνο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Στην άτυπη σύνοδο της Εσθονίας, ο Μιλοσόσκι, όπως σημειώνεται, δεν συναντήθηκε με τον έλληνα αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Δ. Δρούτσα.





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος