Ο Γκρουέφσκι περιμένει άδεια προσγείωσης από την Αθήνα






Απρίλιος 20, 2010


Σκόπια.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρουέφσκι, έχει ζητήσει μέσω της διπλωματικής οδού, άδεια προσγείωσης του κυβερνητικού αεροσκάφους, που θα τον μεταφέρει στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο που διοργανώνει το περιοδικό ‘Economist’στις 28 Απριλίου 2010.

Τα παραπάνω δημοσιεύει η σκοπιανή εφημερίδα ‘Ούτρινσκι Βέσνικ’ και υπογραμμίζει ότι επιβεβαιώθηκε από τους διοργανωτές, πως ο σκοπιανός πρωθυπουργός έχει την πρόθεση να μεταβεί στην Αθήνα.

Το συνέδριο θεωρείται μια καλή ευκαιρία να συναντηθούν οι δύο πρωθυπουργοί και να συζητήσουν εκ του σύνεγγυς τις θέσεις των δύο κρατών για το όνομα της πΓΔΜ.

Λόγω του ότι υπάρχει το ενδεχόμενο, γράφει η εφημερίδα, η ελληνική πλευρά να μην παραχωρήσει την άδεια στο σκοπιανό αεροσκάφος επειδή θα έχει τα διακριτικά «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάρτιν Μαρτινόφσκι δήλωσε:

«η παραμονή στην Αθήνα του προέδρου της κυβέρνησης θα ήταν μια καλή ευκαιρία να συναντηθεί με τον έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αλλά αν συμβεί κάτι και ματαιωθεί , πάντα υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες για συναντήσεις».

Ένα παρόμοιο πρόβλημα αντιμετώπισε η πΓΔΜ πέρσι στην υπουργική διάσκεψη του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα, όπου οι Ελληνικές Αρχές επέτρεψαν την προσγείωση του σκοπιανού αεροσκάφους, έπειτα από πίεση του ΟΑΣΕ, αν και προήδρευαν οι Έλληνες την περίοδο εκείνη.

Μέχρι χθες, σημειώνει η σκοπιανή εφημερίδα, οι έλληνες αξιωματούχοι δεν είχαν παραχωρήσει άδεια προσγείωσης του κυβερνητικού αεροσκάφους στην ελληνική επικράτεια.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος