Σκόπια: Ο Γκρουέφσκι καταφεύγει σε υπέρογκο δανεισμό




Μάιος 9. 2010



Σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Σκοπίων (SDSM) , Ζόραν Τζοβανόβσκι, κατηγορεί την κυβέρνηση του Γκρουέφσκι πως χρεώνει τους πολίτες με υπέρογκο δανεισμό που έχουν επιτόκια της τάξης του 10 τοις εκατό, αφού αυτή είναι η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.


Ο Τζοβανόβσκι, όπως δημοσιεύει το αλβανικό κανάλι των Σκοπίων, ισχυρίστηκε ότι το περασμένο έτος η κυβέρνηση δήλωσε ευγνώμων προς το ΔΝΤ καταβάλλοντας σε ακριβά ομόλογα € 47,000,000.

Κατηγορεί, ακόμη, τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, ότι επιδιώκει να συνάψει δάνειο εκ νέου με 10 τοις εκατό επιτόκιο και επισημαίνει ότι ο εξωτερικός δανεισμός της χώρας διογκώνεται συνεχώς, ενώ η παραγωγή της χώρας βρίσκεται συνέχεια σε αρνητικά πρόσημα.

Εξαπέλυσε δριμείς κατηγορίες στην κυβέρνηση ότι αποκρύβει τα πραγματικά στοιχεία της χώρας και ενώ το δημόσιο χρέος συνεχώς ανεβαίνει, αυτή ισχυρίζεται πως παρουσιάζει μείωση.

Ο Τζοβανόβσκι υπενθύμισε ότι η χώρα οφείλει τεράστια ποσά σε χρέη που προκύπτουν με δανεισμούς από τη Λέσχη των Παρισίων, τη Λέσχη του Λονδίνου, της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ΔΝΤ, την Εμπορική Τράπεζα κ.α.

«Και αυτός ο μακρύς κατάλογος συνέχεια μεγαλώνει από την κακοδιαχείριση της κυβέρνησης της πΓΔΜ», προσθέτει ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος