Σκόπια: Η συνάντηση Γκρουέφσκι – Παπανδρέου στη Μαδρίτη






Μάιος 18, 2010



Συγκρατημένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρουέφσκι μετά την δεκαπεντάλεπτη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ -Λατινής Αμερικής, που διεξήχθη, σήμερα, στην πρωτεύουσα της Ισπανίας.

«Δεν μπορώ να πω ότι είμαι περισσότερο ή λιγότερο αισιόδοξος από ό, τι πριν, γιατί το πρόβλημα είναι μακροχρόνιο και περιμένει τη σειρά του για τη λύση. Παραμένουμε με την προσδοκία να βρούμε μια λύση για το όνομα», είπε στα μέσα ενημέρωσης ο Νίκολα Γκρουέφσκι αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό, όπως μετέδωσε η σκοπιανή τηλεόραση «Άλφα ΤΒ».

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων που βρέθηκε στην Συνάντηση ΕΕ- Λατινικής Αμερικής, ως παρατηρητής, υπογράμμισε στον έλληνα ομόλογό του την εκπεφρασμένη βούληση και επιθυμία του, για ταχύτερη επίλυση της διαφοράς, στο πλαίσιο της διαδικασίας μεσολάβησης του ΟΗΕ δια του Μάθιου Νίμιτς. Μια μεσολάβηση, είπε, που τα αποτελέσματά της  θα γίνουν αποδεκτά και από τις δύο πλευρές.

«Εύχομαι και ελπίζω τα λόγια να μεταφραστούν σε δράσεις» είπε σχετικά ο σκοπιανός πρωθυπουργός.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για την ανάγκη ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο Παπανδρέου τόνισε ότι το κύριο πρόβλημα έχει ξεπεραστεί και η Ελλάδα θα διέλθει μια περίοδο αποκατάστασης της οικονομίας.

«Είναι θετικό για μας η ανάκαμψη της Ελλάδας, που είναι γείτονάς μας, και προφανώς πιο πλούσια από εμάς, με πολλές επενδύσεις στη χώρα μας και σε συναλλαγές επίσης. Φοβόμαστε για την οικονομία μας που τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί πολλά πλήγματα από την παγκόσμια οικονομική κρίση, με άμεση συνέπεια στην ενέργεια, στα είδη διατροφής, όπως συνέβη και στη γείτονά μας, την Ελλάδα. Είναι φυσιολογικό να φοβόμαστε για νέες επιπτώσεις της κρίσης.

» Ο Παπανδρέου εξέφρασε τη πεποίθηση ότι όλα τα μέτρα που προτείνονται από το ΔΝΤ και την ΕΕ θα οδηγήσουν σε μια καλύτερη οικονομική κατεύθυνση», δήλωσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός.

Ο Νίκολα Γκρουέφσκι συναντήθηκε επίσης και με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου συζητήθηκε η ανάληψη από τουρκική εταιρία η κατασκευή πολυώροφου κτιρίου στα Σκόπια, μια επένδυση που ανέρχεται από 100 έως 150 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Ερντογάν είπε ότι είχε μεγάλη εκτίμηση για τον ανάδοχο του έργου και δήλωσε ότι η ολοκλήρωσή του θα είναι επιτυχής. Οι τουρκικές επενδύσεις στην πΓΔΜ, είναι συνέχεια του επιχειρηματικού φόρουμ που διενεργήθηκε πριν λίγους μήνες στην Κωνσταντινούπολη.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος