Αλβανόφωνη εφημ. Σκοπίων : Αλβανο - Τσάμηδες και Τσαμουριά




Ιούνιος 28, 2010

Λιβελογράφημα κατά της Ελλάδας και υπέρ των Τσάμηδων δημοσιεύει σήμερα η αλβανόφωνη εφημερίδα των Σκοπίων «Koha e ere».

Το κείμενο το οποίο είναι ανυπόγραφο αναφέρεται στη λεγόμενη ‘τσαμουριά’, που την χαρτογραφεί σε όλη τη βόρειο δυτική Ελλάδα, όπως δείχνει και η φώτο που ενσωματώνουμε από το δημοσίευμα.

Το σκοπιανό δημοσίευμα, που είναι στην αλβανική γλώσσα, αρχίζει:

« Είναι σαφές ότι όλα τα ονόματα των πόλεων και των χωριών της νότιας Αλβανίας άλλαξαν από τους Έλληνες πριν και μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συνεργασία των Ελλήνων με τους Γερμανούς σε βάρος της Αλβανίας και ο καθαρισμός του αποικιοκρατούμενου χώρου των Τσάμηδων όπως τα Ιωάννινα, η Ηγουμενίτσα κλπ. Είναι καλά τεκμηριωμένα».

Θα συνεχίσει:

«Το ζήτημα της Τσαμουριάς και των αλβανικών μειονοτήτων στην Ελλάδα γεννήθηκε από την απόφαση της Διάσκεψης του Λονδίνου το 1913 όταν η Τσαμουριά αποξενώθηκε από την Αλβανία και καταχωρήθηκε στην Ελλάδα.

»Από τότε ξεκινά μια συνεχής πίεση, μια συστηματική πολιτική του τότε ελληνικού κράτους από διάφορες εθνικιστικές δυνάμεις που δρούσαν στο χώρο αυτόν.

»Χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα, όπως βαριά φορολογία, ληστεία της γης, αποκλεισμός των ανθρώπων από τη κρατική διοίκηση, την απαγόρευση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα (αλβανικά), σκοτώνοντας, συλλαμβάνοντας και εξαπολύοντας αιματηρές σφαγές»

Στο δημοσίευμα επιχειρείται μια ιστορική αναδρομή από τους βαλκανικούς πολέμους μέχρι το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όπου «η αλβανική γη της Τσαμουριάς – μέχρι την Άρτα- κατοικήθηκε από πληθυσμούς που εκδιώχθηκε από την Τουρκία το 1923 και εκδιώχθηκε ο ντόπιος αλβανικός πληθυσμός»

«χιλιάδες εκτάρια γης, μεγάλες εκτάσεις αμπελώνων, εκατοντάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα, μεγάλη έκταση με αμπέλια, εκατοντάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα, έγιναν περιουσία των Ελλήνων»

Επί μεταξικής δικτατορίας σημειώνεται ο εκτοπισμός δεκάδων αλβανών τσάμηδων από τις εστίες τους και η εξορία τους με έλληνες σε ξερονήσια του Αιγαίου.

Η συνεργασία των Τσάμηδων με τους Ναζί κατά του ελληνικού πληθυσμού, στη διάρκεια της Κατοχής, δικαιολογείται από την ‘πίεση’ που είχαν δεχθεί, τα προηγούμενα χρόνια, από τους ‘έλληνες σοβινιστές’.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος