Οι Αλβανοί μετανάστες γράφονται στους εκλογικούς καταλόγους




Αθήνα.

Οι ελληνικές υπηρεσίες άρχισαν να λαμβάνουν αιτήσεις για ελληνική ιθαγένεια από τα παιδιά των μεταναστών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Αλβανοί.

Έχουν ήδη εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους όπου οι μετανάστες αναμένεται να ψηφίσουν για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές αυτό το Φθινόπωρο και έχουν, ακόμη, το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, γράφει η εφημερίδα ‘Μπαλκάν’, οι δημόσιες υπηρεσίες της Ελλάδας επισπεύδουν την εφαρμογή του νόμου για την πολιτική συμμετοχή των μεταναστών, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ πριν από ένα μήνα και είναι μια ευχάριστη έκπληξη για αυτούς.

Ο νόμος προβλέπει απλουστευμένες διαδικασίες για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή που έχουν συμπληρώσει έξι χρόνια διδασκαλίας σε ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο Γραμματέας του  Ελληνικού Υπουργείου Εσωτερικών, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Ανδρέας Τάκης, δήλωσε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι Αλβανοί και οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση για ιθαγένεια ή βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης της τεκμηρίωσης.

«Έχει αρχίσει να εφαρμόζεται όχι μόνον στα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ, αλλά και η πρώτη γενιά των παιδιών που ήρθαν στην Ελλάδα με τους γονείς τους και είναι σήμερα ηλικίας 25- 28 ετών και πληρούν τις απαιτήσεις για την απόκτηση της ιθαγένειας. Κυρίως αυτοί που πλησιάζουν την ηλικία της ωριμότητας (18 ετών) ή έχουν τα αντικειμενικά κριτήρια και έχουν τη μεγαλύτερη αγωνία για το μέλλον τους».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια καινοτομία η οποία προκάλεσε πολλές διαβουλεύσεις και έντονη συζήτηση στο Κοινοβούλιο, είναι η δυνατότητα των μεταναστών να συμμετέχουν στις τοπικές εκλογές, όπου δεν θα ψηφίζουν μόνον, αλλά έχουν το δικαίωμα να θέτουν υποψηφιότητα για μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Πράγματι το δικαίωμα των μεταναστών δεν έχει μαζική ισχύ αλλά αφορά κυρίως άτομα που έχουν μακροχρόνια παραμονή στην Ελλάδα και υπολογίζονται σε 260.000 άτομα.

Οι μισοί από αυτούς είναι μετανάστες ελληνικής καταγωγής, αλλά έχουν υπηκοότητα άλλης χώρας, οι οποίοι αναφέρονται εδώ ως Ομογένεια.

Το ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενθάρρυνσης των μεταναστών να πάνε να εγγραφούν στους δημοτικούς καταλόγους του τόπου κατοικίας τους. Ο αρμόδιος υπουργός, μάλιστα, υπέγραψε απόφαση για παράταση της προθεσμίας κατά δύο μήνες, μέχρι τις 31 Αυγούστου 2010.

Σε δήμους όπως η Αθήνα ή σε μερικά νησιά οι Αλβανοί μετανάστες αποτελούν σημαντική, αριθμητικά, κοινότητα. Και αν ο νόμος τους περιορίζει να γίνουν Δήμαρχοι, σίγουρα κατά την ψηφοφορία θα διαδραματήσουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της επιλογής των τοπικών αρχόντων, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα, επικαλούμενο δημοσιογραφική έρευνα του BBC στην αλβανική γλώσσα.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος