Αμερικανικά σενάρια: Διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου;




Ιούλιος 9, 2010



«Η καλύτερη λύση για τη Σερβία είναι να επιδιώξει τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου» δήλωσε ο Stephen Meyer, καθηγητής Ασφαλείας και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας στην Ουάσιγκτον.

«Το Βελιγράδι», σημειώνει, το πρακτορείο «Makfax», «πρέπει να αναγνωρίσει πρώτα την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, νοτίως του Ιμπάρ, συγχρόνως το έδαφος βορείως του Ιμπάρ (Ibar) να κηρυχθεί σερβικό», δήλωσε ο Μέγιερ σε συνέντευξή του στο σερβικό περιοδικό ‘ΝΙΝ’.

Ο αμερικανός καθηγητής πρόσθεσε ότι το Βελιγράδι πρέπει να στείλει στρατιωτικές και αστυνομικές μονάδες βόρεια του Ιμπάρ, όχι για κάποιον αγώνα, αλλά συμβάλλοντας στη διασφάλιση της ειρήνης και της προστασίας των Σέρβων που βρίσκονται στις περιοχές αυτές.

Ο Μέγιερ, δεν στάθηκε εκεί, επεσήμανε, ότι η κυβέρνηση της Σερβίας θα πρέπει στη συνέχεια να επιμείνει για ένα νέο σχέδιο ψηφίσματος από τα Ηνωμένα Έθνη, που θα εξασφαλίζει τη ζωή και την περιουσία των Σέρβων, νότια του Ιμπάρ.

Εκδήλωσε, μάλιστα, την άποψη ότι το αίτημα της Σερβίας προς το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου ήταν μια αφελής απόφαση του Βελιγραδίου.

«Εκτός, βέβαια, αν η κυβέρνηση επιζητά ένα άλλοθι για την απώλεια του Κοσσυφοπεδίου» είπε ο Μέγιερ στο δημοσιογράφο του ‘ΝΙΝ’.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος