Βουλγαρική ‘Τρουντ’: Συνεχής ροή φυσικού αερίου Βουλγαρίας –Ελλάδας

Σεπτέμβριος 23, 2010.

Ο Βούλγαρος υπουργός οικονομικών Τράϊκο Τράϊκοφ, σε συνάντηση που είχε με την Ελληνίδα υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, αποφάσισαν την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τα συστήματα παροχής των δύο χωρών.

Ο Τράϊκοφ, όπως δήλωσε στη βουλγαρκή ‘Τρούντ’, τα προβλήματα ξεπεράστηκαν μετά την ημερίδα που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Το στρατηγικό σχέδιο περιλαμβάνει ένα νέο αγωγό, μήκους περίπου 160 χλμ., που θα ενώνει στις πόλεις Στάρα Ζαγόρα με την Κομοτηνή, το οποίο είχε υποστηριχθεί από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά είχει κολλήσει.

Η αιτία ήταν ότι το μεγαλύτερο μέρος της σύνδεσης ήταν μέσα στο βουλγαρικό έδαφος και κρίθηκε ασύμφορο.

Τα προβλήματα, σύμφωνα, με τη βουλγαρική εφημερίδα ξεπεράστηκαν και το έργο θα αναλάβει μια κοινή νέα εταιρία που ιδρύθηκε το 2009, στην οποία συμμετέχουν με ποσοστά 50% η βουλγαρική Energy Holding και η ελληνική εταιρία φυσικού αερίου ΔΕΠΑ.

Το έργο αναμένεται να κοστίσει συνολικά 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχει, ήδη, εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από τα κονδύλια του ευρωπαϊκού σχεδιασμού ύψους 45 εκατ. ευρώ.

Οι δύο υπουργοί αποφάσισαν να επεκτείνουν τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας με τον προγραμματισμό κατασκευής τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου στο Αιγαίο.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος