Βουλγαρία: Βρέθηκε σπάνια βυζαντινή μολυβδοσφραγίδα στο Περπερικόν




Σεπτέμβριος 10, 2010.

Σόφια.(Focus).

Μια μοναδική, σπάνια, βυζαντινή σφραγίδα βρέθηκε στο βυζαντινό φρούριο Περπερικόν.

Πρόκειται για μολυβδοσφραγίδα που φέρει τον τίτλο του Πατρίκιου Θεοδώροκου .

Όπως δήλωσε ο βούλγαρος αρχαιολόγος Νικολάι Οβτσάροφ, οι σφραγίδες του είδους αυτού χρησιμοποιούνταν από την βυζαντινή αριστοκρατία προκειμένου να σφραγίσουν μια επιστολή, « ένα είδος γραμματόσημου, θα λέγαμε σήμερα, που εξασφάλιζε το απόρρητο της επιστολής, και έφεραν το όνομα και τον τίτλο του αποστολέα»
Ο ίδιος αρχαιολόγος θα πει ότι η σφραγίδα αυτή είναι μοναδική και αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της βουλγαρικής ιστορίας.

Η μολυβδοσφραγίδα είναι βέβαια στην ελληνική γραφή και αναφέρεται στα τέλη του 10ου αιώνα, αρχές του 11ου και το όνομα που αναγράφεται ‘Θεοδώροκος’ είναι γνωστό από ιστορικές πηγές.

Πρόκειται για ένα άτομο το οποίο έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην αποφασιστική μάχη ανάμεσα στο Βυζάντιο και τη Βουλγαρία , πρόκειται- σημειώνει το βουλγαρικό κείμενο- για τη γιγαντιαία μάχη μεταξύ του Βασιλιά Σαμουήλ και του αυτοκράτορα Βασίλειου Β’ του Βουλγαροκτόνου.

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές ο Πατρίκιος Θεοδωρόκος ήταν περί το 999 μ.Χ., διοικητής των αυτοκρατορικών στρατιωτών στην βυζαντινή πόλη της Φιλιππούπολης (σημερινό Plovdiv).

Από εκεί με εντολή του αυτοκράτορα Βασίλειου Β’, ανέλαβε την επίθεση στο βόρειο τμήμα της σημερινής Βουλγαρίας, όπου ήταν η παλιά βουλγαρική πρωτεύουσα Pliska και Preslav.

Ο Θεοδώροκος ήταν ο πατρίκιος που ανέκτησε αυτές τις παλιές πρωτεύουσες, αναφέρει ο καθηγητής αρχαιολόγος Οβτσάροφ.

Η ανακάλυψη της μολυβδοσφραγίδας αυτής στο Περπερικόν, κατά πάσα πιθανότητα συνδέεται με την παρουσία του Θεοδώροκου στο Βυζαντινό Φρούριο, όπου ήταν διοικητής και είχε αναλάβει τη συγκέντρωση στρατευμάτων για την εκστρατεία κατά των Βουλγάρων.

Όπως επισημαίνει ο Βούλγαρος αρχαιολόγος, συνολικά στο φρούριο Περπερικόν βρέθηκαν 12 σφραγίδες βυζαντινών αρχόντων.

Η πρώτη σφραγίδα ανήκει στον αυτοκράτορα Αναστάσιο, ο οποίος κυβέρνησε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία από το 491 μέχρι το 518.

Цветомира ГЕОРГИЕВА – Τσβετόμιρα Γκεοργκίεβα


Σχετικό: To Aρχαίο Περπερικόν στο όρος των Πνευμάτων



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος