Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών- ΗΠΑ: Να επιλυθεί το όνομα μέχρι το Νοέμβριο…


Σεπτέμβριος 27, 2010.


«Η διαφορά μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων μπορεί να προκαλέσει πάρα πολλές διεθνείς και εσωτερικές επιπλοκές και, συνεπώς, η ονομασία πρέπει να επιλυθεί με τη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το Νοέμβριο», επισημαίνει σε έκθεσή του, το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον.

«Οι αποκλεισμοί, το μποϋκοτάζ, το εμπάργκο και οι πολιτικές συγκρούσεις, θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω εθνικιστικές εντάσεις μεταξύ των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και πρέπει τα ‘ανοικτά’ θέματα να επιλυθούν τάχιστα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Το αμερικανικό Ινστιτούτο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών που εδρεύει στην Ουάσιγκτον αναλύσει σε ετήσια βάση την πολιτική κατάσταση στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Το αναφερόμενο έγγραφο καταρτίστηκε με βάση τις αναλύσεις κορυφαίων εμπειρογνωμόνων που κατά κανόνα λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωση της πολιτικής των ΗΠΑ προς τις χώρες της περιοχής αυτής.



Εξάλλου ο Κούρτ Γουόλκερ, καθηγητής και αναλυτής στο Κέντρο Διατλαντικών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, επισημαίνει ότι το σκοπιανό είναι μέρος της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος, μάλιστα, σε συνέντευξή του στο κανάλι ‘5’, σημείωσε ότι το μακροχρόνιο πρόβλημα του ονόματος μόνο ζημιά έκανε στην περιοχή.



«Πιστεύω ότι είναι τραγικό το γεγονός ότι ένα πρόβλημα για το όνομα μπαίνει φραγμός για ένα καλύτερο μέλλον σε εκατομμύρια ανθρώπους. Είναι κρίμα που η πΓΔΜ δεν μπήκε στο ΝΑΤΟ με την παλιά ονομασία της, όπως προβλεπότανε από τη συμφωνία του 1995», τόνισε ο Walker.

Ο προαναφερόμενος, ήταν ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ έως το Μάιο του περασμένου έτους, γράφει η αλβανόφωνη εφημερίδα ‘Λάιμ’ στο σημερινό της φύλλο.

Υποστηρίζει, επιπλέον, ότι κανένας στόχος της Συμμαχίας δεν θα λυθεί αν δεν ενταχθεί η πΓΔΜ και σταθεροποιηθούν τα Βαλκάνια.

«Θα μπορούσαμε να κάνουμε πρόοδο στην επίλυση του ονόματος των Σκοπίων και να αποκατασταθεί η διαδικασία ένταξης τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Θα προτιμούσα να τεθεί το ζήτημα της πΓΔΜ στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Λισαβόνα, ώστε τα μέλη να προσηλωθούν στην επίλυση του προβλήματος με το όνομα» , δήλωσε ο Γουόλκερ.





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος