πΓΔΜ: Η Γερμανία υποστηρίζει την πορεία της προς το ΝΑΤΟ

Οκτώβριος 27, 2010.

«Η Γερμανία υποστηρίζει την πΓΔΜ στην πορεία της προς το ΝΑΤΟ, διότι πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντική και έκανε αρκετά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Μας ενδιαφέρει πολύ να βρούν μια συμβιβαστική λύση για το όνομα, επειδή αυτό συνδέεται με το ερώτημα της συνολικής σταθερότητας στα Βαλκάνια», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Karl-Theodor zu Guttenberg Frajher, μετά την πρώτη επίσημη συνάντηση του σήμερα στο Βερολίνο με τον υπουργό Άμυνας της πΓΔΜ, Κονγιανόφσκι. Μια συνάντηση λίγες εβδομάδες από τη σύνοδο Κορυφής της Λισσαβώνας, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του σκοπιανού υπουργείου Άμυνας.

«Πληροφορήθηκα για την ετοιμότητα της σκοπιανής πλευράς ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, ελπίζουμε και η άλλη πλευρά να επιδείξει την ίδια βούληση», δήλωσε ο Γκούτεμπεργκ, τονίζοντας πως η συμμετοχή ενός ακόμη μέλους θα συνέβαλε στην σταθερότητα της περιοχής.

Ο Γερμανός υπουργός, τόνισε, ωστόσο, ότι αν και η πΓΔΜ έχουν κάνει καλά βήματα, η ένταξή της χώρας δεν μπορεί να αποφασιστεί από ένα κράτος αλλά από όλα τα κράτη μέλη της συμμαχίας. Επεσήμανε, όμως, ότι η πΓΔΜ εδώ και χρόνια συμμετέχει σε κοινές αποστολές στο εξωτερικό και πληροί τα απαραίτητα κριτήρια.

Ο σκοπιανός υπουργός τόνισε ότι η χώρα του έκανε όλες τις μεταρρυθμίσεις ώστε να είναι έτοιμη να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης στο Βερολίνο ο Κονγιανόφσκι συναντήθηκε με την πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής , Susanne Kastner.

Στις συναντήσεις της σκοπιανής αντιπροσωπείας με Γερμανούς αξιωματούχους επιβεβαιώθηκαν οι φιλικές διμερείς σχέσεις καθώς και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας σε θέματα άμυνας.

Σημειώνεται ότι περίπου 140 μέλη του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας εκπαιδεύονται στο γερμανικό στρατό, οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε κοινή ομάδα μάχης της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος