Αλβανία: Μεγάλο ενδιαφέρον για το θησαυρό του Αλή Πασά

Οκτώβριος 17, 2010.

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον της αλβανικής κοινής γνώμης για τα δημοσιεύματα, σχετικά με την έρευνα που διεξάγεται στην Ελλάδα, για τον εντοπισμό του υποτιθέμενου θησαυρού του Αλβανού Αλή Πασά.

«Κοντά στα ξακουστά βράχια των Μετεώρων, σε χωριό των Τρικάλων εδώ και δύο ημέρες ένας 65χρονος Ελληνοαυστραλός άρχισε εκσκαφές με την άδεια των ελληνικών αρχών για να ανακαλύψει τον κρυμμένο θησαυρό του Αλή πασά, που όπως λένε διάφοροι μύθοι έκρυψε στην περιοχή".

Η έρευνα του θησαυρού γίνεται στο χωριό Βασιλική, όπως ονομαζόταν η σύζυγος του θρυλικού Πασά από το Τεπελένι. Ο κυνηγός του θησαυρού ο Βαγγέλης Δήμας, ήρθε πριν λίγους μήνες από την Αυστραλία φέρνοντας αποδεικτικά στοιχεία, χάρτες και έγγραφα, τα οποία υπέβαλε στον τοπικό δήμο ώστε να πείσει τις αρχές να πάρει άδεια για την ανεύρεση του θησαυρού που τον υπολογίζει σε 30 τόνους χρυσού και σε βάθος περίπου 35 μέτρα μέσα στη γη.

«Είναι πολύ μεγάλος ο θησαυρός, δεν ξέρω αν θα σώσει την Ελλάδα αλλά η εύρεσή του θα βοηθήσει σίγουρα πάρα πολύ» θα δηλώσει ο Βαγγέλης Δήμας.

Ο Ελληνοαυστραλός μιλώντας στο αλβανικό κανάλι ‘Τόπ Τσάνελ» θα περιγράψει τις εργασίες που γίνονται για την ανεύρεση του θησαυρού.

«Βρισκόμαστε σε μια φάση, όπου θα κάνουμε γεώτρηση για να δούμε τι υπάρχει εκεί κάτω μέσω μιας κάμερας. Στη συνέχεια θα εφαρμόσουμε ένα σχέδιο ‘ρι φι φί’, παρόμοιο με αυτό που εφαρμόστηκε στη Χιλή», δήλωσε ο Δήμας.

Όπως λένε οι κάτοικοι του χωριού, ο Αλή πασάς επέλεξε το χωριό της γυναίκας του, Βασιλικής, επειδή ο τόπος βρίσκεται στο δρόμο όπου περνούσαν τα καραβάνια από τη Θεσσαλία προς τα Ιωάννινα.



--

Σχετικό βίντεο, στα αλβανικά, για το δημοσίευμα αυτό.










Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος