Εφημ. ‘ΒΡΕΜΕ’: Η αφέλεια της σκοπιανής κυβέρνησης και τα φούμαρα που πουλάει στο λαό









Οκτώβριος 7, 2010

Σκόπια.

«Η άσκηση πίεσης των ανωτάτων αξιωματούχων του κράτους προς την ΕΕ και τις ΗΠΑ ώστε να λάβει η πΓΔΜ πρόσκληση για το ΝΑΤΟ ως «FYROM”, και το ίδιο σενάριο για να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ένωση, προορίζονται αποκλειστικά για εσωτερική χρήση ώστε το κοινό να λάβει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση εργάζεται για το θέμα αυτό, για κάτι που κανείς δεν πιστεύει ότι θα συμβεί».

Τα παραπάνω σημειώνει καυστικά και με σαφή διάθεση ειλικρίνειας, η σκοπιανή εφημερίδα ‘ΒΡΕΜΕ’, που εντοπίζει εύστοχα τον πανικό της κυβέρνησης Γκρουέφσκι μπροστά στο συνολική αρνητική εικόνα της χώρας, στο θέμα του ονόματος του σκοπιανού κράτους.

«Οι ειδικοί αξιολογούν, γράφει η «ΒΡΕΜΕ», πόσο αφελής είναι αυτή η εκτεταμένη εκστρατεία εκ μέρους των υπουργών και του προέδρου της κυβέρνησης, παραμονή της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που επιχειρεί να προβάλει τη δυνατότητα αποδοχής στην συμμαχία με τα αρχικά των γραμμάτων που έχουν αναγνωριστεί στον ΟΗΕ (δηλαδή το ‘FYROM’).

Η εφημερίδα εντοπίζει την πραγματικότητα όλων των τελευταίων γεγονότων με σαφή ρεαλιστική διάθεση. Πιο κάτω αναφέρει τα εξής:

«Ο Στέφο Πενταρόφσκι, πρώην σύμβουλος του Μπόρις Τραϊκόφσκι και του Μπράνκο Τσερβερνκόφσκι, πιστεύει ότι η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος δεν είναι τόσο αφελής, ώστε να πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα μπορούσαν να αλλάξουν αποφάσεις που αφορούν την πΓΔΜ. Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση θέλει να δείξει στο εκλογικό σώμα ότι μέχρι την τελευταία στιγμή βρίσκεται στον αγώνα για έναν ευνοϊκό επίλογο».

Η Τράϊαν Μπεντέφσκα , καθηγήτρια του Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του FON, θα τονίσει τα εξής:

« Κανείς δεν πιστεύει ότι θα μπορούσε να συμβεί το θαύμα και η Ελλάδα να παραιτηθεί από τις θέσεις της. Περισσότερο από προφανές είναι ότι ο νότιος γείτονας δεν διαπραγματεύεται, αλλά προσπαθεί να επιβάλλει τις θέσεις του».

Πολιτικοί αναλυτές, γράφει η σκοπιανή εφημερίδα, πιστεύουν ότι η κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι πιθανότητες είναι ελάχιστες, ώστε να σπάσει το μέτωπο της Ελλάδας που θα επιτρέψει την πΓΔΜ να ενταχθεί στις διεθνείς οργανώσεις χωρίς συμβιβασμό στο ζήτημα του ονόματος, αλλά προωθεί την ιδέα αυτή για να κερδίσει τις εντυπώσεις σε ορισμένες χώρες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές αυτούς, θα πρέπει να ερμηνευτούν διαφορετικά οι δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας Ζόραν Κονιανόφσκι, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας τόνισε ότι η πΓΔΜ, πρέπει να ενταχθεί στη συμμαχία με το προσωρινό της όνομα, είτε οι δηλώσεις του Αντόνιο Μιλοσόσκι μετά τη συνάντησή του με τον γερμανό ομόλογό του Γκουίντο Βεστερβέλε για παράλληλες διαπραγματεύσεις.

«Είναι γνωστό», τονίζει η εφημερίδα, « ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζουν την αρχή της αλληλεγγύης και της συναίνεσης για όλες τις σημαντικές αποφάσεις, ιδίως εκείνες που αφορούν την προσχώρηση σε αυτές νέων μελών».

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος