Βουλγαρία: Ειδικές δυνάμεις επέδραμαν σε οικίες ριζοσπαστών ισλαμιστών

Οκτώβριος 6, 2010.

Σε κοινή επιχείρηση ειδικές μονάδες της αστυνομίας και της υπηρεσίας Ασφαλείας (SANS) της Βουλγαρίας- με στόχο την καταστολή αλλά και την διαλεύκανση ύποπτων δραστηριοτήτων της ισλαμικής οργάνωσης Αλ Ουάκφ Αλ Ισλάμ- επέδραμαν σε σπίτια ιμάμηδων σε αρκετά χωριά στις περιοχές Blagoevgrad, Smolyan και Παζαρτζίκ.

Η έφοδος ήταν ταυτόχρονη σε όλα τα σπίτια- στόχους. Στη διάρκεια της επιχείρησης ερευνήθηκαν αρχεία των ιμάμηδων, κάτι το οποίο προκάλεσε την αντίδραση των μουσουλμάνων. Μεγαλύτερες εντάσεις, σύμφωνα με το βουλγαρικό ‘Φόκους’ παρατηρήθηκαν στο χωριό Λάζνιτσα.

Βρέθηκε μεγάλος αριθμός υλικών προπαγάνδας που περιέχουν ριζοσπαστικά μηνύματα με έκδηλη τη σπορά θρησκευτικού μίσους και στόχο την επιδίωξη της αλλαγής της συνταγματικής τάξης της χώρας. Κατασχέθηκαν οικονομικά έγγραφα που αποδεικνύουν την παράνομη διατήρηση ταμείου με χρήματα της πιο πάνω αναφερόμενης μουσουλμανικής οργάνωσης, καθώς και παραβιάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου Εσωτερικών το Ίδρυμα Ουάκφ Αλ Ισλάμ ιδρύθηκε στην πόλη Άινχόβεν των Κάτω Χωρών και χρηματοδοτείται από εξτρεμιστικούς κύκλους της Σαουδικής Αραβίας.

Σε έρευνες που έγιναν με την εποπτεία της Εισαγγελίας του Παζαρλίκ, βρέθηκε βιβλιογραφική προπαγάνδα και μεγάλο ποσό χρημάτων στα χωριά Σαρνίτσα, Βέλινγκραντ και Κάντοφ.

Ερευνήθηκαν ακόμη σπίτια σε μια ευρεία περιοχή όπου βιώνει κυρίως το βουλγαρικό μουσουλμανικό στοιχείο, όπως στην περιοχή του Γκότσε Ντέλτσεφ και Ραζλόγκ.

Το υλικό το οποίο κατασχέθηκε είναι υπέρογκο καθώς και τα χρήματα που φυλάσσονταν για το σκοπό της προπαγάνδας, «Μέχρις στιγμής δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες στους κρατούμενες, η έρευνα δεν έχει ακόμη περατωθεί» δήλωσε η εισαγγελέας Βέσελα Στοϊλοβα.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος