Τιράνα & Ποντγκόριτσα: Οι Αλβανοί θα ενωθούν μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης

Νοέμβριος 14, 2010

Τις σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Μαυροβουνίου καθώς και τη διερεύνηση νέων ευκαιριών που θα ενισχύσουν τους δεσμούς τους, συζήτησαν σήμερα (χθες) ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ένμοντ Χατζηνάστο με τον υπουργό Ανθρωπίνων και Μειονοτικών Δικαιωμάτων του Μαυροβουνίου, Φερχάτ Ντινόσα.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο αλβανός δήμαρχος του Ούλτσινι, Γκεζίμ Χαϊντιναγκα και ο πρέσβης του Μαυροβουνίου στα Τίρανα, Ζέλκο Πέροβιτς.

«Στη συνάντηση αυτή εκτιμήσαμε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου είναι εξαιρετικές και αποτελούν μοντέλο για όλες τις χώρες της περιοχής. Εντοπίσαμε κάποια ζητήματα, στα οποία μπορούμε να προχωρήσουμε με συγκεκριμένες ενέργειες. Ιδιαίτερα σε θέματα κοινών έργων υποδομής, την αμοιβαία αναγνώριση των πτυχίων και της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών στις δύο χώρες με απλά έγγραφα» δήλωσε ο Χατζηνάστο.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει το ρόλο των Αλβανών στην περιοχή και μοιράστηκαν την εκτίμηση ότι οι Αλβανοί θα ενωθούν μεταξύ τους με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ο Αλβανός υπουργός συνεχάρη τον υπουργό του Μαυροβουνίου για τον χαρακτηρισμό της χώρας του ως υποψήφιας χώρας, τονίζοντας ότι «είμαστε χαρούμενοι για το γεγονός αυτό γιατί θέλουμε οι γείτονές μας να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν μέλη της ΕΕ».

Ο Μαυροβούνιος υπουργός επεσήμανε ότι οι Αλβανοί σε όλες τις χώρες που ζουν είναι δεσμευμένοι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και στην ένταξή τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς-όπως και οι Αλβανοί του Μαυροβουνίου που έχουν το ισχυρό κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης των Αλβανών-.

«Οι χώρες μας δείχνουν ήδη μια προθυμία να συνεχίσουν με τον τρόπο αυτό την ενοποίηση των Αλβανών τόσο μεταξύ τους όσο και μέσα στην Ευρώπη», είπε ο Ντινόσα.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος