Μαυροβούνιο: Αλβανοί σε δημοψήφισμα για απόσχιση

Νοέμβριος 8, 2010

Τίρανα.

Δημοψήφισμα στο οποίο οι Αλβανοί του Μαυροβουνίου θα αναφέρουν αν θέλουν ζήσουν σε ένα κοινό κράτος με τους συμπατριώτες τους, πρότεινε ο διευθυντής του αλβανικού Ινστιτούτου Περιφερειακής Πρόβλεψης, Koço Danaj.

Εκτίμησε ότι η ενδεχόμενη άγνοια εκ μέρους των αρχών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αλβανική μειονότητα του Μαυροβουνίου θα μπορούσε να ενισχύσει την στήριξη της απόσχισης μέρους της χώρας αυτής και να θεσπιστεί ένα κοινό αλβανικό κράτος.

Σε συνέντευξή του μάλιστα στην καθημερινή εφημερίδα της Ποντγκόριτσα,Vijesti, ο Ντανάι αναφέρθηκε στον κατάλογο της λεγόμενης ‘Φυσικής Αλβανίας’ και όπως επισημαίνεται, οι θέσεις του απολαμβάνουν μεγάλης υποστήριξης μεταξύ των Αλβανών του Μαυροβουνίου, παρά τις προσπάθειες από ορισμένους πολιτικούς να ελαχιστοποιήσουν το θέμα.

«Υπάρχει μόνον ένας τρόπος για τους Αλβανούς του Μαυροβουνίου, να υποστηρίξουν το κόμμα μας. Και αυτό είναι ένα δημοψήφισμα» τόνισε ο Danaj.

Σημειώνεται ότι ο Koço Danaj υπήρξε σύμβουλος σε τρεις πρωθυπουργούς της Αλβανίας και σήμερα είναι ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιφερειακής Πρόβλεψης, που εδρεύει στα Τίρανα και την περασμένη εβδομάδα είχε ανακοινώσει ένα αμφισβητούμενο σχέδιο- πλατφόρμα για τη Μεγάλη Αλβανία, γράφει σήμερα το σκοπιανό ‘ιρεπορτερ’.

Η υλοποίηση της πλατφόρμας αυτής που έχει την ονομασία «Φυσική Αλβανία», σύμφωνα με τον Danaj, θα γίνει το 2013 κατά το οποίο έτος η Αλβανία θα ενώσει σε 7 διαφορετικά στάδια, το Κοσσυφοπέδιο, εδάφη της δυτικής Βαρντάρσκας, περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας, τη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο και τμήμα του Μαυροβουνίου.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος