‘Ούτρινσκι Βέσνικ’ : ‘Ο Γιάννης Μπουτάρης αφήνει στο παρελθόν τις εθνικιστικές διενέξεις για το όνομα’


Νοέμβριος 24, 2010.

«Ο νέος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τα επόμενα πέντε χρόνια θα προσπαθήσει να επηρεάσει θετικά τους ανοιχτούς ορίζοντες της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα εκείνους που εμπίπτουν στο εθνικιστικό πάθος», γράφει σήμερα η εφημερίδας της Βαρντάρσκας, ‘Ούτρινσκι Βέσνικ’.

«Πρέπει να πείσουμε τους φανατικούς ότι οι τουρίστες και οι επισκέπτες από το βόρειο γείτονά μας (σ.σ. ο Μπουτάρης στο Έθνος είπε ‘τους Σκοπιανούς’) δεν μπορεί να τους έχουμε μόνον για να αφήνουν τα χρήματά τους σε σούπερ μάρκετ και σε ξενοδοχεία. Δηλαδή, τι μας πειράζει η διπλή ονομασία; Η μεγάλη πρόκληση είναι να φέρω πιο κοντά τις δύο καρδιές, τις δύο ψυχές της Θεσσαλονίκης, τη φιλελεύθερη και την εθνικιστική. Αν πετύχει αυτό θα είναι το τέλος ενός σημαντικού κεφαλαίου», δήλωσε ο Μπουτάρης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Έθνος της Αθήνας.

Μιλώντας, επίσης, στην εφημερίδα της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», ο Μπουτάρης υποστήριξε ότι ο στόχος του θα είναι να προσπαθήσει να κάνει αλλαγές στη νοοτροπία της Θεσσαλονίκης.

«Πρέπει να σταματήσουμε το φανατισμό του τύπου «η Μακεδονία είναι Ελληνική». Ποιος έχει αντίρρηση ότι η Μακεδονία είναι ελληνική; Εγώ ειδικά είμαι Βλάχος», σημείωσε ο νέος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης και εξήγησε ότι η οικογένειά του προέρχεται από το χωριό Κρούσεβο (των Σκοπίων), σημειώνει η Ούτρινσκι.

Ο Μπουτάρης είναι ο πρώτος αριστερός δήμαρχος της Θεσσαλονίκης μετά από 24 χρόνια δεξιάς δημαρχίας. Είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, ένα άτομο με φιλελεύθερες απόψεις σε πολλά αμφιλεγόμενα ζητήματα των συντηρητικών κατοίκων της Θεσσαλονίκης, όπως στο θέμα της ονομασίας, στις διαφορές με την Τουρκία κατά τη διάρκεια της τουρκικής περιόδου της Θεσσαλονίκης, στο άνοιγμα των γάμων για τους γκέι, στις θρησκευτικές διαφορές του με τον μητροπολίτη Άνθιμο της Θεσσαλονίκης.

Για τον Μπουτάρη –συνεχίζει η σκοπιανή εφημερίδα-  μόνον οι εθνικιστές αμφισβητούν τον πατριωτισμό και την αγάπη του για την πατρίδα.

«Για μένα ο πατριωτισμός, δεν σημαίνει ότι όλη την ώρα θα βάζω να κυματίζει η ελληνική σημαία», είπε ο νέος δήμαρχος.

(σ.σ. Ο Μπουτάρης είπε επί λέξει στο Έθνος: «Την ελληνικότητα ή τον πατριωτισμό μου τον αμφισβητούν οι φανατικοί. Εχω αίσθηση πατριωτισμού, μόνο που αυτή δεν εξαντλείται στο «ζήτω η ελληνική σημαία»)

Οι άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι, σημειώνει η εφημερίδα των Σκοπίων, ξεκίνησαν την προεκλογική εκστρατεία τους με την ευλογία του Μητροπολίτη Άνθιμου σε αντίθεση με τον Μπουτάρη που βρίσκεται σε κακές σχέσεις με τη Μητρόπολη, που του έστειλε, μάλιστα, ανοικτή απειλή ότι δεν θα επιτραπεί να γίνει Δήμαρχος.

Ωστόσο, ο Μπουτάρης, δεν λαμβάνει υπόψη του τις απειλές του Μητροπολίτη, τονίζοντας ότι δεν θα επιθυμούσε παρέμβαση της Εκκλησίας στο δημαρχιακό του έργο, γράφει η εφημερίδα των Σκοπίων.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος