Βουλγαρία: Συνέλαβαν τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδας Ιωάννη


Νοέμβριος 17, 2010.


Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδας Ιωάννης ο Στ΄, γνωστό ως Γιοβάν, συνελήφθη από τις βουλγαρικές αρχές, όπου και βρίσκεται προφυλακισμένος επί ένα 24ωρο.

Ο Ιωάννης, γνωστός με το εγκόσμιο όνομα Γιοβάν Βρανισκόφσκι, θεωρείται φυγόδικος από τις σκοπιανές αρχές λόγω καταδίκης του, για τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις.

Επειδή, δηλαδή, αρνείται να αναγνωρίσει την λεγόμενη ‘μακεδονική εκκλησία’ του κράτους της Βαρντάρσκας και αναγνωρίζει μόνον το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως και το Πατριαρχείο της Σερβίας.

Η βουλγαρική αστυνομία το απόγευμα της Δευτέρας συνέλαβε τον αρχιεπίσκοπο στο συνοριακό σταθμό Καλοτίνα των βουλγαροσερβικών συνόρων.

Όπως αναφέρει η σκοπιανή τηλεόραση από τις σκοπιανές αρχές εστάλη σήμα στην Ιντερπόλ από την 1η Νοεμβρίου ότι καταζητείται.

Μόλις μαθεύτηκε η σύλληψή του, Σέρβοι ιερωμένοι έκαναν προσπάθειες να τον ελευθερώσουν. Οι βουλγαρικές αρχές τον έχουν προφυλακίσει με το ενδεχόμενο έκδοσής του, στα Σκόπια.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδας είχε καταδικαστεί από τα σκοπιανά δικαστήρια για την εμμονή του στα πιστεύω του με ποινή δύο ετών και έξι μηνών.

Κατέφυγε στην Ελλάδα όπου παρέμεινε επί μεγάλο χρονικό διάστημα και λειτουργούσε σε πολλούς ναούς της Μακεδονίας. Στη προσπάθειά του να επισκεφθεί τη Σερβία, μέσω Βουλγαρίας συνελήφθη.

Σημειώνεται ότι ο Σέρβος Πατριάρχης τάχθηκε κατά της δίωξης του Αρχιεπισκόπου, μια δίωξη που σκοπό  έχει τη φυσική εξόντωσή του. 
--

Βίντεο στα σλαβικά

http://sitel.com.mk/video/makedonija/vranishkovski-zadrzan-vo-pritvor-vo-bugarija-se-cheka-ekstradicija


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος