Κοσσυφοπέδιο: Αποκαλύφθηκε οργανωμένο δίκτυο διακίνησης οργάνων

Νοέμβριος 12, 2010.



Ο Εισαγγελέας, Jonathan Ratel, των ευρωπαϊκών δυνάμεων (EULEX) που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο, έχει εντοπίσει επτά άτομα, ως ύποπτα σε διεθνές δίκτυο εμπορίας οργάνων, που έχει βάση το Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με την αλβανόφωνη «LaimeFundit», η οποία επικαλείται πληροφορίες διεθνούς πρακτορείου, το κατηγορητήριο του Εισαγγελία, αναφέρει για ‘οργανωμένη εγκληματική ομάδα εμπορίας ανθρώπινων οργάνων στο Κοσσυφοπέδιο’.

Πρόκειται για τέσσερις Κοσοβάρους, δύο Τούρκους και έναν Ισραηλινό.

Η υπόθεση εκκρεμούσε από το 2008. Οι ερευνητές της αποστολής EULEX είχαν αποκαλύψει ένα οργανωμένο δίκτυο εμπορίας ανθρώπινων οργάνων που είχε έδρα το Κοσσυφοπέδιο. Οι χειρουργικές επεμβάσεις γίνονταν στην κλινική «Medicus» της Πρίστινα.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η υπόθεση βρίσκεται στο περιφερειακό δικαστήριο και δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Εντούτοις το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, έδωσε πλήρη στοιχεία αναφέροντας ότι εμπλέκονται στο κύκλωμα διακίνησης των ανθρώπινων οργάνων τουλάχιστον επτά άτομα.

Σύμφωνα, εξάλλου, με την έκθεση του αναφερθέντος Εισαγγελέα, σημειώνεται ότι περίπου 20 άτομα, είχαν δεχθεί να πουλήσουν όργανά τους αντί 14.500 ευρώ, ενώ ο κάθε λήπτης του οργάνου, θα έπρεπε να πληρώσει από 80 έως 100 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα θύματα προέρχονταν από τη Μολδαβία, το Καζακστάν, τη Ρωσία, την Τουρκία και ζούσαν σε ακραίες συνθήκες φτώχειας.

Στο οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο, σύμφωνα με το ‘AP’ συμμετείχαν δύο Τούρκοι και ένας Ισραηλινός και ανάμεσα στους Κοσοβάρους ήταν ο Ιλίρ Ρεκάι, πρώην ανώτερος υπάλληλος του Υπουργείου Υγείας, που κατηγορείται για παράνομη άσκηση ιατρικών δραστηριοτήτων, εμπορία ανθρώπων και κατάχρηση εξουσίας.

Επιπρόσθετα, ο Τούρκος ιατρός Γιουσούφ Σόμνεζ και ο ισραηλινός πολίτης Μόσσε Χαρέλ, αναζητούνται από την Ιντερπολ.

Σύμφωνα με τη δίωξη που ασκήθηκε ως αρχηγοί της ομάδας παρουσιάζονται ο χειρούργος Λούφτι Ντερβίσι μαζί με τους Σόμνεζ και Χαρέλ.

Συμμετείχαν ακόμη άλλοι δύο γιατροί ο Σοκόλ Χαϊντίνι και ο Ντρίτον Τζίτα.

Το 2008 οι ανακριτικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου είχαν εντοπίσει την ιδιωτική κλινική, που αναφέρθηκε πιο πάνω, ως μέρος της αρχικής έρευνας.

Η υπόθεση αναζωπυρώθηκε όταν, πρόσφατα, μαθεύτηκε ότι ένας Τούρκος πούλησε το νεφρό του σε έναν Ισραηλινό.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος