Δεκέμβριος 10, 2010. (Beta)
Νέα Υόρκη/Παρίσι.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Δυτικές χώρες κατά τα τελευταία έτη έχουν επαινέσει δημόσια τις προσπάθειες της Σερβίας, για την ανεύρεση του φυγόδικου, του Δικαστηρίου της Χάγης, Ράτκο Μλάντιτς, ωστόσο, η διπλωματική αρθρογραφία ήταν πολύ επικριτική στις ενέργειες του Βελιγραδίου, γράφει σήμερα το σερβικό πρακτορείο, επικαλούμενο την εφημερίδα New York Times.
Από τη δημοσίευση της Wikileaks ,των μυστικών εγγράφων των διπλωματικών αποστολών, διαπιστώνεται ότι οι δυτικές χώρες ήταν επικριτικές προς τη Σερβία, η οποία επί σχεδόν 15 χρόνια παρέλειψε να συλλάβει το 68χρονο Σέρβο, πρώην στρατηγό, του πολέμου της Βοσνίας.
Ορισμένοι μάλιστα διπλωμάτες, ήταν έξω φρενών, επειδή πίστεψαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, εγκατέλειψαν την προσπάθεια ανεύρεσης του καταζητούμενου.
Επιπρόσθετα, μερικοί, διαπίστωσαν ένα σκοτεινό παιχνίδι στο οποίο εμπλέκονταν και Ρώσοι διπλωμάτες, οι οποίοι φαίνονταν να βοηθούν τον Μλάντιτς, αναφέρει το δημοσίευμα και θα τονίσει αμέσως ότι σύμφωνα με πληροφορίες Σέρβων αξιωματούχων, διπλωμάτες εμπορεύονταν πληροφορίες που αναφέρονταν στο φυγόδικο, για προσωπικό όφελος .
Σύμφωνα με τα μυστικά έγγραφα, Ισπανός διπλωμάτης αποκάλυψε ότι οι δυτικές χώρες ήταν πολύ σκεπτικές σχετικά με τις προθέσεις της Σερβίας και, ακόμη, ήταν διχασμένες, τι είδους πίεση έπρεπε να εφαρμόσουν προς τη σερβική κυβέρνηση.
Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει, ότι η σημερινή κυβέρνηση της Σερβίας και ο πρόεδρος Μόρις Τάντιτς, επέμειναν στο διερευνητικό έργο των ανακριτών, ώστε να συλληφθεί ο Μλάντιτς.
«Οι δυτικές χώρες υποστηρίζουν τη Σερβία, παρά τις επιφυλάξεις που διατηρούν και επαινούν τις προσπάθειες της σερβικής κυβέρνησης στη συνέχιση της έρευνας, η οποία, άλλωστε, είναι απαραίτητη για την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», γράφει η «New York Times».
Σε τηλεγράφημα για τον Τάντιτς, εξάλλου, περιγράφεται ως ‘χαρισματικός ηγέτης’, αλλά είναι «συχνά αναποφάσιστος» και «πολιτικά άτολμος», σημειώνει το σερβικό πρακτορείο.
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος