Φεβρουάριος 3, 2010
Την περασμένη Δευτέρα (προχθές) ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετέβη στο Ισραήλ με πολυπληθές κλιμάκιο υπουργών της κυβέρνησης του.
Την περασμένη Δευτέρα (προχθές) ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετέβη στο Ισραήλ με πολυπληθές κλιμάκιο υπουργών της κυβέρνησης του.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας επισκέφθηκε το Μουσείο Yad Vashem του εβραϊκού Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, όπου μετά την περιήγησή του σε αυτό δήλωσε πως ένιωσε «σαν να είχε φάει γροθιά στο στομάχι».
Στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στην Αίθουσα Μνήμης και υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του Yad Vashem.
Αυτό που τράβηξε την προσοχή του ιταλού πρωθυπουργού ήταν ένα άλμπουμ φωτογραφιών από το Άουσβιτς που είχε στατιστικές από του Εβραίους της Ευρώπης που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.
Νωρίτερα ο Μπερλουσκόνι δήλωσε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης πως επιθυμούσε διακαώς να δει την ένταξη του Ισραήλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο ιταλός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον ισραηλινό ομόλογό του Βενιαμίν Νετανιάχου και περιέγραψε τη συνάντηση αυτή ως ‘ιδιαιτέρως σημαντική’ για τις σχέσεις Ιερουσαλήμ – Ρώμης.
Στη διάρκεια του επίσημου δείπνου τους, στο ξενοδοχείο ‘King David’, ο Νετανιάχου προσφώνησε τον ιταλό ομόλογό του λέγοντας:
«είμαστε τυχεροί που υπάρχει ένας ηγέτης όπως εσείς. Δεν πιστεύω πως έχουμε καλύτερο φίλο στη διεθνή κοινότητα»
Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε στην ιρανική πυρηνική απειλή λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις πιο δύσκολες δοκιμασίες της από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρατηρούμε την προσπάθεια ενός ριζοσπαστικού, δεσποτικού και αιμοδιψούς ισλαμικού καθεστώτος να εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα και να τα στρέψει κατά του κράτους του Ισραήλ αλλά και όλης της ανθρωπότητας. Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μια σαφής, αντικειμενική, αποφασιστική και θαρραλέα στάση να σταματήσουμε την απειλή αυτήν».
Ο Μπερλουσκόνι υποσχέθηκε πως θα υποστηρίξει το Ισραήλ στη διεθνή κοινότητα.
«Έφερα την κυβέρνησή μου", είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, "μαζί μου, εδώ, για μια πρώτη συνάντηση. Το Ισραήλ αποτελεί μία από τις πέντε χώρες που είναι πιο κοντά στην Ιταλία. Μπορείτε να απευθύνεστε σε εμάς για οποιαδήποτε αίτημά σας για υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας. Θέλω να σας υποσχεθώ ότι αυτή δεν είναι μια προσωπική μου θέση. Αλλά είναι η θέση του συνόλου της ιταλικής κυβέρνησης και του ιταλικού λαού.»
Ο Μπερλουσκόνι στην Παλαιστίνη
Ο ιταλός πρωθυπουργός μετέβη σήμερα στη Βηθλεέμ όπου τον υποδέχθηκε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς.
Οι δύο άνδρες περιόδευσαν την πόλη της Βηθλεέμ, και ο Μπερλουσκόνι επισκέφθηκε το Ναό της Γεννήσεως.
Ήταν η πρώτη φορά που επισκεπτόταν τη Ραμάλα και εξέφρασε τη συμπάθειά του για όλα τα θύματα.
Συνέδεσε, μάλιστα, το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
«Με τον ίδιο τρόπο που θρηνεί κανείς για τα θύμα του Ολοκαυτώματος οφείλει να θρηνεί και για τα θύμα της Γάζας», δήλωσε ο Μπερλουσκονι.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς, ρωτήθηκε σχετικά με την κατασκευή του διαχωριστικού τείχους στη Δυτική Όχθη. Αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα λέγοντας πως δεν είχε δεί κανέναν ‘φράχτη’ αν και ήρθε οδικώς στην πόλη...
Ο Μπερλουσκόνι ανέφερε επιπρόσθετα πως ζήτησε από τους ισραηλινούς να σταματήσουν την επέκταση των οικισμών στη Δυτική Όχθη ως προϋπόθεση για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.
Δήλωσε μάλιστα ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αναγνώρισης, μιας παλαιστινιακής κίνησης με μονομερή δήλωση, για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967.
«Είναι μια λογική πιθανότητα", είπε, "αλλά εμείς δεν μπορούμε να μπούμε σε λεπτομέρειες συμφωνιών στις οποίες τόσο η ισραηλινή όσο και η παλαιστινιακή πλευρά πρέπει να φθάσουν»
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος-israel news.com