Σκοπιανή εφημερίδα: Οι Έλληνες υποχώρησαν από τις θέσεις τους για το όνομα...




Μάρτιος 23, 2010



Επικαλούμενη ανώνυμους διπλωμάτες η σκοπιανή εφημερίδα ‘Ντνέβνικ’ γράφει σήμερα, πως κυκλοφορεί ένα πακέτο προτάσεων για μια πιθανή λύση στο ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, σε κύκλους οι οποίοι ασκούν επιρροή στη διεθνή κοινότητα.

« Δεν πρόκειται για μαξιμαλιστική θέσης της ελληνικής κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκε για παράδειγμα τον περασμένο Νοέμβριο από τον πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη προς τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς. Αλλά πρόκειται για μια θέση που η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να μειώσει πιο κάτω το όριο που είχε αναγγείλει» γράφει η σκοπιανή εφημερίδα.

Αυτή όμως η θέση, που χαρακτηρίζεται ως χαλαρή, δεν είναι κάτι το νέο.

Και αυτό το γνωρίζουν και στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες, οι οποίες είναι εξοικειωμένες με την ‘χαλαρή’ θέση της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης. Η οποία θέση, σε τελική ανάλυση, είναι ταυτόσημη και συνέχεια της προηγούμενης του Κώστα Καραμανλή όπως διατυπώθηκε, άλλωστε, ένα περίγραμμά της, τότε, και από την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς προετοίμαζε μια άτυπη πρόταση προς τον Νίμιτς.

Στο επίκεντρο του πακέτου, γράφει η σκοπιανή εφημερίδα, είναι το όνομα ‘Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’ για διεθνή χρήση. Σύμφωνα με την πρόταση η ονομασία αυτή θα ισχύει στον ΟΗΕ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, Συμβούλιο της Ευρώπης, ΟΑΣΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς καθώς και διεθνή φόρα.

Η Ελλάδα, μάλιστα, ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ψήφισμα του ΟΗΕ ώστε να επικυρωθεί η νέα διεθνή ονομασία που θα χρησιμοποιείται στις διμερείς σχέσεις αλλά και σε τρίτες χώρες.

Οι διπλωμάτες, ωστόσο, που κρατούν την ανωνυμία τους, σχολιάζουν προς την σκοπιανή εφημερίδα, πως η πρόταση είναι μέρος της τελικής απόφασης, αλλά υπάρχει ένας δισταγμός για την επιβολή της υιοθέτησης της απόφασης αυτής στα αντιπολιτευτικά κόμματα των Σκοπίων. Πως δηλαδή θα μπορέσουν να τα πείσουν στο νέο όνομα και σε μια αμφίδρομη σχέση με το συνταγματικό όνομα της χώρας;



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος