Περίπου εκατόν είκοσι χιλιάδες όπλα διαφόρου τύπου και διαμετρήματος έχουν δηλωθεί προς το παρόν στη γειτονική χώρα. Οι εμπειρογνώμονες των Σκοπίων προσπαθούν να οργανώσουν μια εθελοντική δράση για τη παράδοση και τη νομιμοποίηση των παράνομων όπλων.
Ακόμη και με την εθελούσια παράδοση των παράνομων όπλων στην πΓΔΜ, η παράνομη κατοχή είναι εξαιρετικά μεγάλη. Με την τροποποίηση του νόμου περί οπλοκατοχής ο αριθμός των παράνομων όπλων, όπως πιστεύεται, θα μειωθεί σημαντικά.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της σκοπιανής αστυνομίας υπάρχουν στη χώρα ακόμη περίπου 120 χιλιάδες όπλα διαφόρων τύπων, αδήλωτα.
Ο εμπειρογνώμονας Nazmi Maliqi , θα δηλώσει στην Deutsche Welle, ότι στην πΓΔΜ στη διάρκεια της εκστρατείας για τη νομιμοποίηση ή παράδοση των όπλων έγιναν σημαντικά λάθη. Νομιμοποιείται η οπλοκατοχή σε άτομα τα οποία είναι ύποπτα και έχουν ασχοληθεί με αυτά οι αρχές σε έρευνες εγκληματικών πράξεων.
«Πρέπει να δημιουργηθεί μια ‘κουλτούρα’ της οπλοκατοχής, να ζητηθεί να επιβληθεί η έννομος τάξη και όχι να γίνεται εκστρατεία από την κυβέρνηση για να παραδώσουν τον πολεμικό οπλισμό τους οι κάτοικοι, γιατί έτσι γίνονται λάθη. Πρέπει να γίνει σταδιακά αγωγή στον πολίτη με έναν τρόπο ώστε να έχει μια πρακτική αξία μέσα από τη διαδικασία αυτή», θα τονίσει ο Maliqi.
Ο Ταλάτ Τζαφέρι μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την προστασία του πολίτη στα Σκόπια, θα σημειώσει πως «η πρακτική που ακολουθείται δεν αντισταθμίζει την πραγματικότητα και θεωρεί αδύνατη την παράδοση του παράνομου οπλισμού χωρίς τη μεσολάβηση των μέσων ενημέρωσης της χώρας».
Ο Blagoja Markovski που είναι πρόεδρος της Balkan Security Forum, υποστηρίζει πως δεν θα έχει αποτέλεσμα η εθελοντική δράση για την συλλογή των όπλων.
«Δυστυχώς στη χώρα αυτή τη στιγμή». Θα τονίσει ο Markovski, « δεν υπάρχει καμία πολιτική που να ωθεί σε ένα κοινωνικό κλίμα εθελοντικής δράσης στην παράδοση του παράνομου οπλισμού. Και είναι γνωστό πως ο παράνομος οπλισμός που υπάρχει στη χώρα είναι σημαντικός».
Τα όπλα διακινούνται εύκολα από τη μια πλευρά των συνόρων στην άλλη. Μεγάλο αριθμό όπλων κατέχουν και οι Αλβανοί της γύρω περιοχής. Όπως πρόσφατα στην επέτειο του Κοσσυφοπεδίου παρέλασαν με αυτά οι Αλβανοί του Κοσσόβου, ενώ θεωρείτο πως τα είχανε παραδώσει προ ...διετίας!
«Η ειρήνη και η ασφάλεια συνδέονται μεταξύ τους. Αν τα όπλα είναι ένα πρόβλημα για τα Σκόπια και την Αλβανία, το πρόβλημα αυτό είναι κοινό και δημιουργεί αμοιβαία προβλήματα» θα σημειώσει Nazmi Maliqi.
Η νομιμοποίηση των όπλων σε λίγες ειδικές κατηγορίες πολιτών, όπως είναι το όπλο για το κυνήγι, τα σπορ, την προσωπική άμυνα, τυχαίνει θερμής υποδοχής από τους πολίτες, γιατί με τον τρόπο αυτό νομιμοποιείται ένα σημαντικό ποσοστό όπλων που διαθέτουν.
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος