Ban Ki-moon :Ανησυχώ για το Κοσσυφοπέδιο





Απρίλιος 7, 2010

«Ανησυχώ γιατί υπάρχει δυνατότητα να ξεσπάσουν νέες εντάσεις στο βορρά, εάν η στρατηγική υλοποίησης για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο των αρχών της Πρίστινα δεν είναι διαφανής και δεν συνοδεύεται με διάλογο των τοπικών κοινοτήτων και των ενδιαφερόντων μερών. Τα ευαίσθητα θέματα του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου μπορούν να επιλυθούν μόνον με ειρηνικά μέσα και λεπτομερή διαβούλευση και συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές περιστάσεις και τις ανησυχίες όλων των κοινοτήτων».

Αυτά, μεταξύ άλλων, σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν σε έκθεσή του για την περιοχή και των προκείμενων δημοτικών εκλογών του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Κι-Μουν κάλεσε την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου να εφαρμόσει με προσοχή τη νέα στρατηγική για το τμήμα της επικράτειας όπου πλειοψηφεί ο σερβικός πληθυσμός.

Επιπρόσθετα,  κάλεσε, για άλλη μια φορά, το Βελιγράδι και την Πρίστινα να επιδείξουν μεγαλύτερη ευελιξία και να επικεντρωθούν στην εδραίωση των κοινών συμφερόντων και να επιτύχουν πρακτικά αποτελέσματα, ανεξάρτητα από τα προβλήματα που συνδέονται με το καθεστώς. Επεσήμανε ακόμη πρέπει να διευθετηθεί η εκπροσώπηση του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς συναντήσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του ΟΗΕ.

«Ζητώ από το Βελιγράδι και την Πρίστινα να λάβουν μια ρεαλιστική στάση όσον αφορά τη συμμετοχή εκπροσώπων των θεσμικών οργάνων του Κοσσυφοπεδίου σχετικά με τα περιφερειακά και διεθνή φόρα. Η περιφερειακή συνεργασία αποτελεί βασικό στοιχείο των προσπαθειών για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής», δήλωσε ο Μπαν Κι-Μουν.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος