Απρίλιος 12, 2010
Τροχοπέδη βάζει η γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (Σ.Ε.) , Torbjorn Jagland, στα Σκόπια που θα προεδρεύουν από τον επόμενο μήνα, Μάιο του 2010, της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην σκοπιανή εφημερίδα 'Ούτρινσκι Βέσνικ' o γ.γ. του Σ.Ε. βάζει εκ των προτέρων οροθετικές γραμμές στα Σκόπια ώστε να μην καπηλευτούν τη δυνατότητα που τους δίνεται από τη θέση που θα αναλάβουν για ζήτημα της ονομασίας της χώρας τους.
Η συνέντευξη δόθηκε από τον Torbjorn Jagland, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επίσημη επίσκεψή του, στα Σκόπια όπου θα συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους με σκοπό την ενημέρωση των προτεραιοτήτων της Επιτροπής στη διάρκεια της σκοπιανής προεδρίας.
Από τη συνέντευξη αυτή θα σταθούμε σε ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των Σκοπίων με την Ελλάδα.
Δημοσιογράφος:
«Η επίσκεψή σας στην πΓΔΜ θα είναι η πρώτη υπό την ιδιότητα σας, ως γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά γνωρίζετε ήδη τη χώρα μας από προηγούμενη επίσκεψή σας. Πως βλέπετε την τρέχουσα κατάσταση και γενικότερα στην περιοχή που ονομάζεται Δυτικά Βαλκάνια;"
Torbjorn Jagland:
Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση της αναμονής ανάληψης της προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης από τη χώρα σας. Νομίζω ότι έχετε μια πραγματική συμβολή στη λειτουργία της οργάνωσης, αν μη τι άλλο, λόγω της θέσης σας στα Βαλκάνια. Φυσικά υπάρχουν προβλήματα, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν μετά τη λήψη της Προεδρίας, όπως αυτά της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του γειτονικού Κοσσυφοπεδίου...
Αλλά νομίζω ότι οι προοπτικές είναι καλές καθώς έχουμε άλλωστε εμπιστοσύνη στην Προεδρία σας και πιστεύω ότι θα είναι επιτυχής.
Δημοσιογράφος:
"Η πΓΔΜ έχει προβλήματα με την Ελλάδα για το όνομα του κράτους. Πιστεύετε ότι το ζήτημα της ονομασίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την προεδρία και το όνομα της χώρας στη διάρκεια της προεδρίας;"
Torbjorn Jagland:
Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για αυτό το ζήτημα. Επί του παρόντος το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ελπίζω η προεδρία δεν θα θέσει ως πρώτο θέμα την ονομασία.
Αλλά αντίθετα, το θέμα αυτό, θα παραμείνει στο παρασκήνιο, επειδή όλα εξαρτώνται από τη διαδικασία που κατευθύνει ο ΟΗΕ. Εμείς εδώ στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αλλάξουν τα πράγματα, όλα θα εξαρτηθούν από την επίλυση που προωθεί ο ΟΗΕ.
Εύχομαι ότι η ανάληψη της προεδρίας θα επιτρέψει να ενισχυθεί η θέση και η φήμη της χώρας σας και όχι μόνον στην Ευρώπη. Πέρα όμως, από όλα αυτά η προεδρία οφείλει να λειτουργήσει σε μια πραγματιστική βάση.
Δεν θα ήταν βολικό η Προεδρία να χρησιμοποιήσει τις ευκαιρίες που της δίδονται ώστε να θέσει θέμα στις συνεδριάσεις και τα συνέδρια της Οργάνωσης, μια τέτοια μεθόδευση θα ήταν βλαβερή για το ίδιο το πρόβλημα.
Δημοσιογράφος:
"Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε για να ξεπεραστούν αυτά ακριβώς τα προβλήματα του παρελθόντος. Γιατί δεν δίνει λύση σε αυτά;"
Torbjorn Jagland:
Οι δύο πλευρές για το πρόβλημα αυτό αποφάσισαν να το λύσουν μέσω των Ηνωμένων Εθνών και εκ τούτου δεν έχουμε καμία δικαιοδοσία να παρέμβουμε σε αυτό.
Μπορούμε μόνο να βοηθήσουμε στη διαδικασία όσο αφορά την απόφασή τους. Είναι σημαντικό να περιμένουμε τη διαδικασία που τελείται υπό της αιγίδας του ΟΗΕ και δεν πρέπει να είμαστε βιαστικοί μέχρι να ευοδωθούν οι προσπάθειες για τη λύση του προβλήματος.
Οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση θα μπορούσε να βλάψει ή να επιδεινώσει την κατάσταση.
Δημοσιογράφος:
"Ποιο όνομα θα χρησιμοποιήσουν τα Σκόπια ως προεδρεύοντα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης;"
Torbjorn Jagland:
Είναι προφανές ότι στη διάρκεια της προεδρίας σας πρέπει να χρησιμοποιείτε το όνομα με το οποίο αναγνωρίζεται διεθνώς. Και αυτό μέχρι να γίνει αποδεκτό κάποιο άλλο όνομα.
Για το θέμα αυτό αλλά και άλλα παρόμοια προβλήματα των Βαλκανίων (σ.σ. Κόσσοβο) πρέπει να ακολουθηθεί ο ίδιος τρόπος.
Προέρχομαι από μια σκανδιναβική χώρα και έχω μια ρεαλιστική πρόταση. Πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις πρέπει να είναι προς το συμφέρον του πληθυσμού των χωρών μας. Μπορώ να ελπίζω ότι το ρεαλιστικό πνεύμα θα επικρατήσει στην αναζήτηση λύσης του ονόματος της χώρας σας.
Σήμερα οι άνθρωποι στην Ευρώπη, και αλλού φυσικά, αλλά προπαντός στην Ευρώπη, θέλουν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις των πολιτικών ηγετών τους που μερικές φορές είναι και επιζήμιες προς τα συμφέροντα ορισμένων.
Έτσι τα προβλήματα των Βαλκανίων μπορούν να αντιμετωπιστούν με διαφορετική πολιτική προσέγγιση, ώστε να αποφευχθούν οι συγκρούσεις και να μετριασθούν οι εντάσεις, για να μπορέσουν οι πολίτες των χωρών αυτών, να ζήσουν φυσιολογικά, να ταξιδεύσουν και να ενταχθούν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Το μήνυμά μου προς το λαό σας αλλά και το λαό και την ηγεσία της Ελλάδας είναι ότι με ρεαλισμό πρέπει να εργαστούν για το συμφέρον των λαών των χωρών τους. Για μια φυσιολογική ζωή, ώστε να αξιωθούν να δουν τα παιδιά τους να ζουν και να διακινούνται ελεύθερα ως μέλη ενός διεθνούς Οργανισμού, ενταγμένα μέσα σε ένα παγκόσμιο γίγνεσθαι».
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος