Απρίλιος 26, 2010
Οι πολιτικές οργανώσεις της ελληνικής μειονότητας, γράφει η αλβανική εφημερίδα ‘Πανόραμα’ διοργάνωσαν συνέδριο χθες (το Σάββατο) στους Άγιους Σαράντα με σκοπό την έγκριση του νέου καταστατικού της οργάνωσης ‘Ομόνοια’.
Σε ομιλία του, ο Βασίλης Μπολάνος, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η αλλαγή του καταστατικού ώστε να εγγραφούν περισσότερα μέλη στην ελληνική οργάνωση και να ενταχθούν σε αυτήν άτομα ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις τους.
Χαρακτήρισε μάλιστα το παλαιό καταστατικό ως αναχρονιστικό και συντηρητικό.
«Οι εγγραφές των μελών της Ομόνοιας πρέπει να απλουστευθούν, να αλλάξει το ισχύον καθεστώς και να εγγραφούν νέα μέλη με απλές διαδικασίες».
Στο συνέδριο αναπτύχθηκαν οι νέες θέσεις της οργάνωσης για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, αναγνωρίστηκαν τα λάθη του παρελθόντος, συζητήθηκε, επίσης, ο τρόπος εκλογής του προέδρου της Ομόνοιας.
Παραβρέθηκαν σε αυτό μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου (κυβέρνηση και αντιπολίτευση).
Η Μαρία Δημητρακοπούλου, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, είπε χαρακτηριστικά:
«Είμαστε περήφανοι για σας. Εύχομαι η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας να χρησιμεύσει ως γέφυρα προσέγγισης μεταξύ των δύο εθνών».
Ο Στέλιος Κωνσταντινίδης της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι το μήνυμα που πρέπει να λάβει η αλβανική κυβέρνηση είναι ότι πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς την ελληνική μειονότητα, για να ενταχθεί στην Ευρώπη. Επεσήμανε μάλιστα ότι η ενότητα των ελλήνων αποδίδει καρπούς και είπε χαρακτηριστικά ότι «ο ελληνισμός είναι καιρός να σταματήσει να τρώει τα παιδιά του».
Τσάμηδες: Να καθιερωθεί η αλβανική γλώσσα
Ενώ γίνονταν αυτά στους Άγιους Σαράντα, στην Χειμάρρα έγινε κομματική σύναξη του Μετώπου για την Εθνική Ενοποίηση, με μέλη που ήρθαν, όπως σημειώνει η αναφερθείσα εφημερίδα, από το Κοσσυφοπέδιο, την πΓΔΜ και το Μαυροβούνιο.
Συνέταξαν μάλιστα υπόμνημα με θέμα την Τσαμουριά και το σεβασμό της αλβανικής μειονότητας «μέσα στα τρέχοντα σύνορα της Ελλάδας».
Ζήτησαν μάλιστα την κατάργηση της εμπόλεμης κατάστασης με την Αλβανία και την αναγνώριση της αλβανικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας σε περιοχές που κατοικούνται από πολίτες αλβανικής εθνικότητας σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα, όπως σημειώνεται, σε Καστοριά, Κόνιτσα, Φλώρινα, Ιωάννινα, Πρέβεζα κλπ.
Ζητούν επίσης να καταγραφούν οι Αλβανοί στην Ελλάδα, να στηθεί μνημείο για του Τσάμηδες.
Το μνημόνιο θα διαβιβαστεί, γράφει το ‘Πανόραμα’, στη Βουλή των Ελλήνων, στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στον ΟΗΕ και στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ.
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος