Απρίλιος 24, 2010
Θα μπορούσε το Κοσσυφοπέδιο να διαχωριστεί και να δοθεί ένα τμήμα πίσω στη Σερβία;
Το ζήτημα αυτό, βρίσκεται στο προσκήνιο, το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Παρουσιάζεται ως μια πιθανή λύση, μεταξύ των άλλων, σε ένα δισεπίλυτο πρόβλημα.
Η εθνική αλβανική πλειονότητα του Κοσσυφοπεδίου δεν επιθυμεί να είναι μέρος της Σερβίας και κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της, το 2008.
Αλλά η σερβική μειονότητα του Κοσσυφοπεδίου είναι ανένδοτη, δεν θα δεχθεί ποτέ την αλβανική κυβέρνηση της Πρίστινας.
Πολλοί από τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου ζουν στο βορρά, σε μια περιοχή που γεωγραφικά συνορεύει με τη Σερβία.
Έτσι μια πιθανή λύση θα ήταν για τη Σερβία να αποδεχτεί την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου με αντάλλαγμα, την αποδοχή παραίτησης της Πρίστινας, από τις απαιτήσεις της για τη βόρεια αγκίδα του εδάφους της (που στην πράξη δεν μπόρεσε ποτέ, ούτως ή άλλως, να ελέγξει.).
Μια άλλη περίπτωση είναι να συμπεριληφθούν στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου μια μικρή έκταση που βρίσκεται στα ανατολικά των συνόρων του, ώστε να συμπεριληφθεί η κοιλάδα του Πρέσεβο, στην οποία πλειοψηφούν οι αλβανόφωνοι.
Βρέθηκα πολύ πρόσφατα στο Βελιγράδι, να πάρω συνέντευξη από τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς.
Τον ρώτησα για μια πιθανή διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου. Για πολλά χρόνια οι αξιωματούχοι των κυβερνήσεων του Βελιγραδίου και της Πρίστινας έχουν αρνηθεί μια τέτοια ιδέα.
Οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις, όσες έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία) έχουν, επίσης, αντιταχθεί σε ένα σχέδιο διαίρεσης, τουλάχιστον δημόσια.
Όμως προς έκπληξή μου, όταν τον πίεσα, ο πρόεδρος Τάντιτς δεν το απέκλεισε. Και με ένα χαμόγελο, μου απάντησε διπλωματικά ότι «η ακαμψία στην πολιτική δεν αποφέρει ποτέ καρπούς, η ευελιξία όμως φέρνει λύσεις»
Η Σερβία όπως φαίνεται είναι έτοιμη για έναν συμβιβασμό.
Έτσι, το ζήτημα μεταφέρεται στην Πρίστινα.
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος