EurActiv: Πιέζονται τα Σκόπια για το όνομα

Απρίλιος 7, 2010



Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στην πΓΔΜ πρέσβης Erwan FOUÉRÉ, παρότρυνε τα Σκόπια χθες (6 Απριλίου) να επιλύσουν γρήγορα την 19χρονη διαμάχη με την Ελλάδα για το όνομα της βαλκανικής χώρας. Οι πρόσφατες δηλώσεις από έναν Έλληνα επίσημο αναφέρθηκαν από τα Δυτικά μέσα ενημέρωσης- ίσως- λανθασμένα ως «Ouverture».΄

 Τα παραπάνω γράφει το ευρωπαϊκό δίκτυο Euractiv στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του, όπου στη φώτο δίπλα φαίνονται τα κράτη που συμμετέχουν. Η χώρα μας δεν είναι δικτυωμένη σε αυτό.

Παρακάτω παρουσιάζουμε το σχετικό άρθρο:

Την Τρίτη (χθες) το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του έλληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα και είπε πως η Αθήνα θα δεχόταν το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», ως μήνυμα σε μια διαμάχη που έχει εκτροχιάσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της βαλκανικής αυτής χώρας με την ΕΕ.

Ωστόσο δεν αναφέρθηκαν όλα τα (σκοπιανά) μέσα ενημέρωσης πλήρως για το πόνημα Δρούτσα.

Η Ελλάδα πρόσθεσε ότι η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τα Σκόπια προς όλους, απορρίπτοντας έτσι την ιδέα της διατήρησης μιας ονομασίας για ‘εσωτερική χρήση’.

“ Η διπλή χρήση” ή η “erga omnes”

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, ο Μάθιου Νίμιτς, διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, είχε προτείνει ότι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» θα χρησιμοποιείτο στις διεθνείς σχέσεις, ενώ η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για εσωτερική χρήση. Παρόμοια είναι και η συμβιβαστική του πρόταση να αναφέρονται στα διαβατήρια των πολιτών των Σκοπίων ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» όταν θα γράφεται στα αγγλικά αλλά απλώς ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στη σλαβομακεδονική γλώσσα.

Αυτή η ‘διπλή χρήση’ θα βοηθούσε τα Σκόπια να αποφύγουν την τροποποίηση του Συντάγματος των. Οι δυτικές πιέσεις έχουν αναγκάσει την χώρα να κάνει ήδη αλλαγές στο Σύνταγμα το 2001 μετά από τις εσωτερικές διεθνικές συγκρούσεις με τη υπογραφή της λεγόμενης «Συμφωνίας- Πλαισίου της Οχρίδας».

Αλλά και πριν από το 2001,στα μέσα της δεκαετίας του 1990 τα Σκόπια αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν τον ήλιο της Βεργίνας από τη σημαία τους και να διαγράψουν τους ισχυρισμούς τους περί αλυτρωτισμού που εμπεριέχονταν στο Σύνταγμα της σύστασή τους.

Σήμερα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νικόλα Γκρουέφσκι αρνείται να προβεί σε περαιτέρω αλλαγές στο Σύνταγμα και απειλεί να διεξαγάγει δημοψήφισμα σχετικά με το ζήτημα εαν βρει εμπρός του τέτοιες πιέσεις.

Όσο για το Δρούτσα, απέρριψε κατηγορηματικά κάθε υπαινιγμό για «διπλή ονομασία» και επέμενε στην «erga omnes» φόρμουλα που σημαίνει ένα όνομα για όλες τις διεθνείς χρήσεις, όπως περιγράφονται νομικά οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα προς όλους.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για αλλαγή στο Σύνταγμα της πΓΔΜ, ο Έλληνας διπλωμάτης δήλωσε:

«Η λύση που έχουμε συμφωνήσει, θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και καθολικά. Αν η πραγματική εφαρμογή σημαίνει μια αλλαγή στο Σύνταγμα, τότε αυτό πρέπει να γίνει. Και αν ο πρωθυπουργός των Σκοπίων (Νίκολα Γκρουέφσκι) απορρίπτει την ελληνική πρόταση, θα πρέπει να εξηγήσει στο λαό του «γιατί τους στέρησε την ευρωπαϊκή προοπτική τους», προειδοποίησε ο Δρούτσας.





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος