Αλβανία: Ετησίως από τα 700 κρούσματα ηπατίτιδας τα 400 έχουν καρκίνο του ήπατος
Μάιος 21, 2010
«Στον αλβανικό πληθυσμό όλο και περισσότερο παρουσιάζονται ασθένειες διαφόρων ειδών», γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα «Μετρόπολ».
Σύμφωνα με ιατρικές στατιστικές, σε διαστάσεις ανησυχίας, έφθασαν τα κρούσματα της ιογενούς ηπατίτιδας Β.
Η μετάδοση του ιού προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στον ασθενή και συχνά φέρνει το θάνατο. Κάθε χρόνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομειακό Κέντρο «Μητέρα Τερέζα» διαπιστώνονται περίπου 700 νέα κρούσματα της ασθένειας αυτής.
Ωστόσο, σημειώνει η εφημερίδα, το ανησυχητικό φαινόμενο είναι ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος και οι φορείς των παθογόνων ιών παραμένουν άγνωστοι.
Η πλειοψηφία των ασθενών που ανακαλύπτουν την παρουσία της μεταδοτικής νόσου στον οργανισμό τους είναι πάνω από 40 ετών, ενώ είναι δυνατόν να πάσχουν από την ασθένεια αυτή επί πολλά χρόνια.
Οι ιατροί κάνουν έκκληση στον πληθυσμό που δεν έχει εμβολιαστεί κατά της ηπατίτιδας Β, να επισκεφθούν τους ειδικευμένους γιατρούς για να κάνουν το εμβόλιο κατά της ασθένειας αυτής.
Η σημερινή κατάσταση
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι τουλάχιστον το 8% του αλβανικού πληθυσμού των ενηλίκων πάσχει από την ηπατίτιδα Β ή όπως είναι γνωστή με το όνομα 'ίκτερος’.
Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας QSUT ( γαστροηπατολογίας) Γιόβαν Μπάσα, επιβεβαίωσε, χθες ,ότι από τα 700 άτομα που παρουσιάζονται ετησίως με ηπατίτιδα Β ,στα τετρακόσια έχει, ήδη, δημιουργηθεί καρκίνος του ήπατος.
Η ηπατίτιδα Β είναι μια ιογενής λοιμώδης νόσος που καταστρέφει κυρίως το ήπαρ .
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η μετάδοση του ιού γίνεται από τη μητέρα στο παιδί, σε κλειστούς χώρους διαβίωσης, της οικογένειας, των στρατώνων, των σχολείων κλπ.
Μπορεί ακόμη να γίνει – γράφει η αλβανική εφημερίδα- από κοινή χρήση οδοντόβουρτσας, ψαλιδιών, από νυχοκόπτες και άλλα κοινά εργαλεία, μη αποστειρωμένα.
Επίσης η σεξουαλική επαφή είναι ένας τρόπος μετάδοσης της ηπατίτιδας με μεγάλη άνοδο στους νέους ανθρώπους.
Άλλοι τρόποι μετάδοσης είναι μέσω του τατουάζ, του τρυπήματος των αυτών, της κοινής χρήσης συριγγών και η κάθε χρησιμοποίηση μη αποστειρωμένων σκευών και εργαλείων.
Η πρόληψη μπορεί να γίνει μόνον με τη λήψη προστατευτικών εμβολίων, καταλήγει το δημοσίευμα.
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος