Σλαβομακεδονία : "Να πεις ότι το δέχεσαι χθες!"
"Το όνομα «Σλαβομακεδονία» για τη γειτονική χώρα υιοθέτησε με ενθουσιασμό ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1995 - υπερβαίνοντας έτσι τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για τη μη αποδοχή σύνθετης ονομασίας που περιλαμβάνει το «Μακεδονία».
Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας σε πρόσφατη συνέντευξή του, σε (σλαβο)Μακεδόνες δημοσιογράφους. Οπως είπε ο κ. Παπούλιας: «Το 1995 είχε προταθεί το "Σλαβομακεδονία" από ξένους μεσολαβητές. Ανεβαίνω λοιπόν στο Καστρί και λέω στον Ανδρέα: "Πρόεδρε, στη συζήτηση έπεσε το όνομα 'Σλαβομακεδονία' - Τι να πω;". Και ο Ανδρέας απάντησε: "Να πεις ότι το δέχεσαι χθες!"». Στη συνέντευξή του ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στους λόγους που τον έκαναν να αρνηθεί την πρόταση του Γερμανού πρώην υπουργού Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, για «Νέα Μακεδονία».
«Το "Σλαβομακεδονία" σε αντίθεση με το "Νέα Μακεδονία" περιείχε το διακριτικό στοιχείο που εμπόδιζε τη διατύπωση αλυτρωτικών αιτημάτων». Πάντως, ο κ. Παπούλιας παραδέχθηκε ότι η ονομασία αυτή δεν θα ικανοποιούσε το αλβανικό στοιχείο.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκε το γεγονός ότι ο τ. πρόεδρος της γειτονικής χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ θεωρούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου τον πιο «επικίνδυνο από τους Ελληνες πολιτικούς». Ο Παπανδρέου, κατά τον Γκλιγκόροφ, ήταν ο μόνος Ελληνας πολιτικός που είχε κατανοήσει ότι μόνο οι ΗΠΑ είχαν τη δυνατότητα να προωθήσουν λύσεις στα Βαλκάνια και δεν έχανε τον καιρό του προσπαθώντας να πείσει τους Ευρωπαίους.
--
Από το Blog: http://macedonianissues.blogspot.com/2010/05/nai.html
--
Η συνέντευξη του κ. Παπούλια αποτελεί μέρος μιας σειράς συνεντεύξεων με Ελληνες και ξένους πολιτικούς, που θα περιληφθούν σε ένα ντοκυμαντέρ που θα προβληθεί το επόμενο έτος και θα έχει θέμα τη δημιουργία του κράτους της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας".
Εφημερίδα Ελευθεροτυπία της 29ης Οκτωβρίου 2004
Ευχαριστούμε τον φίλο Γιώργο Εχέδωρο γιά το πολύτιμο αρχειακό μέν αλλά τόσο επίκαιρο αυτό εύρημα!
Το αυθεντικό άρθρο του Γιώργου Εχέδωρου εδώ:
http://echedoros-a.blogspot.com/2010/05/blog-post_3345.html
Άς πιάσουμε τον μίτο του θέματος από την αρχή:
"...ο τ. πρόεδρος της γειτονικής χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ θεωρούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου τον πιο «επικίνδυνο από τους Ελληνες πολιτικούς".
Γιατί άραγε; Απλούστατα επειδή ο άνθρωπος ήταν όχι απλώς γάτα, αλλά πολιτικός γάταρος ολκής. Τα έπιανε τα θέματα, σάν πουλιά στον αέρα, καί τα κοίταζε σε βάθος χρόνου, στην διαλεκτική τους πολυπλοκότητα. Έβλεπε το δάσος εκεί που άλλοι ίσα ίσα που σταβαδοξεχωρίζουν το δένδρο. Αντί λοιπόν να πέφτει σαν χαζοχαρούμενος στους λάκους που του άνοιγαν οι άλλοι (πχ σε Ατλαντικο-μητσοτακικούς λάκους του τύπου "Νέα Μακεδονία" ή "Βόρεια Μακεδονία"), γνώριζε το εάν καί πού πρέπει κανείς να κάνει συμβιβασμούς καί πού πρέπει να στηλώνει ανάστημα, ΑΣΧΕΤΩΣ ΚΟΣΤΟΥΣ.
Όταν λοιπόν οι Ατλαντικοί του κατέβασαν μέσω του Γερμανού πρώην υπουργού Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ την πρόταση για"Νέα Μακεδονία" τους είπε όχι ευχαριστώ, δεν θα πάρω! Αντίθετα, όταν, κατά την μαρτυρία του κ. Καρόλου Παπούλια, «Το 1995 είχε προταθεί το "Σλαβομακεδονία" από ξένους μεσολαβητές, ο Ανδρέας δεν είχε κανέναν απολύτως ενδειασμό να υπερβεί την συμφωνία των πολιτικών αρχηγών "για τη μη αποδοχή σύνθετης ονομασίας που περιλαμβάνει το «Μακεδονία»" καί ενθουσιοδώς να την αποδεχτεί.
Γιά ποιόν λόγο;
Απλούστατα επειδή είχε την πνευματική οξύτητα καί το αλάνθαστο πολιτικό κριτήριο να ξεχωρίζει την πέτρα από την μπανανόφλουδα, καί να κατανοεί πως "το "Σλαβομακεδονία" σε αντίθεση με το "Νέα Μακεδονία" περιείχε το διακριτικό στοιχείο που εμπόδιζε τη διατύπωση αλυτρωτικών αιτημάτων".
Άς το αναλύσουμε αυτό λίγο. Για ποιόν λόγο παραδείγματος χάριν το "Νέα Μακεδονία" επιτρέπει την διατύπωση αλυτρωτικών αιτημάτων;
Στην Βόρεια Ελλάδα υπάρχει η διοικητική περιφέρεια Μακεδονίας, ή απλά Μακεδονία, που στα αγγλικά την λέμε Macedonia, Makedonia ή ακόμη καί Greek Macedonia. Ο υπόλοιπος, κατά βάσιν α-γεωγράφητος, κόσμος γνωρίζει την λεγόμενη Δημοκρατία της Μακεδονίας/Република Македонија, άλλως ΠΓΔΜ/Поранешна Југословенска Република Македонија/FYROM, κοινώς (γιά τους γεωγραφικά και ιστορικά άσχετους, ήγουν την πλειονότητα των περίπου έξι δισεκατομυρίων κατοίκων της γής, πλήν Ελλήνων): Μακεντόνιγια, Македонија, Macedonia. Αυτό που μένει στο τέλος είναι το Μακεδονία, με άλλα λόγια. Ο κόσμος δεν λέει: πήγα στην Αραβική Τζαμαχαρίγια της Αιγύπτου, ή στην Αραβική Τζαμαχαρίγια της Λιβύης, λέει: πήγα στην Αίγυπτο, ή πήγα στην Λιβύη!
Αυτό είναι το ένα θέμα, δηλαδή το όσα προθέματα καί εάν μπούνε μπροστά από το "Μακεδονία", εφόσον αφεθεί μόνο του το "Μακεδονία", είτε είναι "Νέα", είτε "Βόρεια", είτε "Καταδώ" ή "Παραπέρα" ή "Παραδίπλα", σε τελική ανάλυση ο κόσμος θα την αποκαλεί Μακεδονία. Άρα, εάν είναι ποτέ οι Έλληνες να συμβιβαστούν με κάποιου είδους "Μακεδονία" στα βορεινά τους σύνορα, αυτή θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι καποιου είδους σύνθετη "......-μακεδονία".
Οι Σκοπιανοί, από την εποχή του Τίτο ακόμη δεν μιλούσαν ούτε μιλούν απλώς γιά "Μακεδονία", αλλά γιά τέσσερις Μακεδονίες":
Α΄. "Вардар Македонија"/"Βαρντάρ Μακεδονία"/"Μακεδονία του Αξιού", την Γιουγκοσλάβικη Δημοκρατία.
Β΄. "Егејска Македонија"/"Γιεγκέϊσκα Μακεδονία"/"Αιγαιακή Μακεδονία" ή "Μακεδονία του Αιγαίου", δηλαδή την Ελληνική Μακεδονία,
Γ΄. "Пиринска Македонија"/"Πιρίνσκα Μακεδονία", "Μακεδονία του Πιρίν", με άλλα λόγια την Βουλγάρικη "Μακεδονία", καί τέλος
Δ΄. "Обединена Македония"/"Ομπεντινέτα Μακεδονία"/"Ενιαία-Ηνωμένη Μακεδονία", το σύνολο δηλαδή των προηγούμενων τριών, που την φαντάζονται σάν μιά Βουλγαρόφωνη Μακεντόνιγια με πρωτεύουσα την Σολούν, την Θεσσαλονίκη. Αυτό επομένως που εμείς ονομάζουμε "Μακεδονία", γιά τους Σκοπιανούς είναι απλά η σκλαβωμένη (από τους μισητούς Γκρ΄τσι-Γραικοί στα Σκοπιανά) "Αιγαιακή Μακεδονία"!
Άς υποθέσουμε πως η ΠΓΔΜ με την δική μας υπογραφή μετονομάζεται σε "Νέα Μακεδονία". Ποιό είναι το αντίθετο ή το συμπληρωματικό του "Νέα"; Η "Παλαιά"; Η "Αρχαία"; Η "Γηραιά"; Αυτό θα είναι το νέο όνομα της "Αιγαιακή Μακεδονίας", την άλλη κιόλας ημέρα μετά την υπογραφή. Πώς θα ονομάζονται οι κάτοικοι της "Νέας Μακεδονίας"; "Νέοι Μακεδόνες"; Όχι φυσικά: το "Νέοι" καταπίπτει καί παραμένει το "Μακεδόνες".
Με άλλα λόγια ο αλυτρωτισμός καλά κρατεί!
Αυτά τα ηλίου φαεινότερα έβλεπε ο Ανδρέας καί το πολιτικό του αισθητήριο τον κατεύθυνε στο να αρνηθεί ασυζητητί την πρόταση των Γερμανών για "Νέα Μακεδονία".
Εδώ είναι καί το δεύτερο θέμα μας. Υπάρχει ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στο "Νέα" καί στο "Βόρεια" Μακεδονία, καί εάν ναί, ποιά είναι;
Φυσικά καί υπάρχει: εάν το "Νέα Μακεδονία" περιείχε "το διακριτικό στοιχείο που επιτρέπει τη διατύπωση αλυτρωτικών αιτημάτων", τότε το "Βόρεια Μακεδονία" δεν τα επιτρέπει απλώς, αλλά κάνει την διατύπωση αλυτρωτικών αιτημάτων αυτονόητη καί σχεδόν επιβεβλημένη καί αναγκαία!
Με τον γνωστό καυστικά γλαφυρό του τρόπο ο εγκεφαλικότατος Κώστας Ζουράρις κυριολεκτικά ξέσκισε τα κατάπτυστη φύλα συκής της ελεεινής αυτής πρότασης, απογυμνώνοντάς την στην απόλυτη δημόσια αιδώ:
">
Το "Βόρεια" καί το "Νότια" είναι συμπληρωματικά αντίθετα: Bόρειοι καί Νότιοι σtν Αμερικάνικο εμφύλιο πόλεμο, Βόρειος καί Νότιος Κορέα, Βόρειο καί Νότιο Βιετνάμ, Βόρεια καί Νότια Οσετία, Βόρεια καί Νότια Κύπρος, ή αλλιώς: Δυτική καί Ανατολική Γερμανία, Δυτική καί Ανατολική του Χριστού Εκκλησία, Δυτική καί Ανατολική Ευρώπη...με άλλα λόγια, το τοις πάσι αυτονόητο:
Άιντε παιδιά, καί καλήν Ένωση!
Τρελαθήκαμε δηλαδή; Χαρακίρι πάμε να κάνουμε μόνοι μας; Αυτόβουλα καταπίνουμε το δηλητήριο του ψευδομακεντονίστικου αλλυτρωτισμού; Μα τέλος πάντων, τόσο ανίκανοι είναι οι διπλωμάτες μας; Τόσο πολιτικά καί γεωπολιτικά μύωπες; Τόσο δημοσιοϋπαλληλικά αποχαυνωμένοι; Tόσο, σε τελική ανάλυση, ηλίθιοι; Ή τόσο Soros-ταϊσμένοι; Μήπως λίγο (ή πολύ!) απ'όλα; Διαλέγετε καί παίρνετε!
Το σίγουρο είναι πως σε έναν οξυδερκή καί τετραπέρατο ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΟ σαν τον Ανδρέα Παπανδρέου, τέτοια κουτοπόνηρα δεν περνούσαν.
Αντίθετα, όταν χρόνια μετά, στις ενέα Οκτωβρίου του 2008, ο νεοϋορκέζος δικηγόρος, ειδικός διαμεσολαβητής του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ (συγγνώμην...του ΟΗΕ) καί επαγγελματίας μακεδονοθάφτης Ματθαίος Νίμετς μας έφερε ένα από τα παλιά καί αναμασημένα, δηλαδή το:
Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας η πρόταση Νίμιτς,
(http://www.apn.gr/news/nea/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CF%8C%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B7-%CF%80/)
στην Αθήνα άρχισε το θέατρο, ή μάλλον οι φτηνοί πολιτικάντικοι θεατρινισμοί, γιά το υποκριτικό θεαθείναι:
"Νωρίτερα τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Αθήνα έναντι της πρότασης του Μάθιου Νίμιτς, είχαν εξετάσει στη διάρκεια σύσκεψης ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Το βράδυ της Τετάρτης τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ ανέφεραν ότι είναι ενδεχόμενο η πρόταση να είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας."
Ποιόν εμπαίζανε; Είναι γνωστόν τοις πάσι πως η πρόταση αυτή έπεσε από την Ουάσινγκτων καί ψιλοτρίφτηκε, κοσκινήστηκε, ανεκατεύτηκε και μαγειρεύτηκε σε μυστικοδιπλωματικά πέρα-δώθε μεταξύ Ουάσινγκτων, Αθηνών καί Σκοπίων πολύ πρίν ανακοινωθεί στα μελλοντικά θύματα, τον Ελληνικό λαό, καί τον λαό της Μακεδονίας ακόμη πιό συγκεκριμένα.
"Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε τα εξής: «Αξιολογούμε με την απαραίτητη προσοχή αλλά και εποικοδομητική διάθεση, τη δέσμη ιδεών που υπέβαλε στους διαπραγματευτές, σήμερα, στη Νέα Υόρκη, ο Προσωπικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Μ. Νίμιτς και εν συνεχεία θα τον ενημερώσουμε για τα συμπεράσματά μας."
Ενώ "Από την ΠΓΔΜ όπου διεξήχθη η Διάσκεψη των υπουργών Άμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών δήλωσε: «Θεωρώ ότι η Ελλάδα έκανε τα απαραίτητα βήματα για να βρεθούμε στη μέση της διαδρομής για το ζήτημα της ονομασίας. Αν και η άλλη πλευρά κάνει τα απαραίτητα βήματα, τότε μπορεί να κλείσει οριστικά το πρόβλημα αυτό και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς...». Μετάφραση: εμείς κάναμε το 95% του συμβιβασμού, ελάτε να κάνετε κι εσείς το 5%, να τελειώνουμε το βάσανο αυτό!
Ο Γρούης όμως τα στήλωσε: βγάλετε από την μέση το erga nomes, ξεχάσετε καί την αλλαγή συντάγματος (να παραμείνει δηλαδή το Ρεπούμπλικα Μακεδόνιγια, ώστε ακόμη καί το ξεδοντιασμένο "Βόρεια Μακεδονία" να πέσει σε αχρηστία, κατά το "Πρώην Γιουγκοσλαβική"), καί ούτε γάτα ούτε ζημιά, καί ο Σκοπιανός αλυτρωτισμός αλώβητος καί οι Έλληνες επενδυτές στα Σκόπια χορτάτοι. Το είπε καί ο Μεϊμαράκης την ίδια ημέρα άλλωστε: "Η Ελλάδα θεωρεί την ΠΓΔΜ φιλική χώρα και αυτό αποδεικνύεται και από τη δραστήρια επιχειρηματική ελληνική παρουσία στα Σκόπια. Η εκκρεμότητα της ονομασίας δεν εμπόδισε, όλα τα προηγούμενα χρόνια, την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασία". Καί το χειρότερο απ' όλα: "Οποιαδήποτε Αυστρουγγαρία του επομένου τερμίνου..." ανά πάση στιγμή θα μπορεί να χρησιμοποιείσει την όποια Βόρεια, Νότια, Παραπάνω ή Παραδίπλα "Μακεντονία" γιά να δημιουργήσει Σουντέτενλαντ, Οσετίες, Βόρειες Κύπρους καί Κόσοβα στην Ελλάδα.
Τότε "Από το ΠΑΣΟΚ ο Α.Λομβέρδος δήλωσε ότι για τις εξελίξεις αυτές, η ενημέρωση είναι ανεπίσημη, οι πληροφορίες συγκεχυμένες και δεν δείχνουν θετικές εξελίξεις." Τί άλλαξε από τότε καί από τις αυθόρμητες "μή θετικές εξελίξεις" του κυρίου Λοβέρδου φτάσαμε στο σημερινό κατάντημα του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών που κυκλοφορεί στην πιάτσα με φορέματα της Ντόρας;
Συνεχίζουμε: "Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σχολιάζει ότι: «Η δήλωση Νίμιτς στην ουσία προαναγγέλλει μία λύση που βρίσκεται μακριά από εκείνη που θα εξασφαλίζει ο προσδιορισμός Μακεδονία ή παράγωγό του στην ονομασία της FYROM, ότι θα έχει αποκλειστικά και μόνο γεωγραφικό περιεχόμενο." Ούτε ο Ζαχαριάδης να ινστρουχτούτιζε...! Τί καταλάβατε εσείς; Συβιλλικά ακατανόητα έλα να σου πώ καί πού να σου εξηγώ!
Προχωρούμε: "Το Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ με αφορμή τις δηλώσεις Νίμιτς, ανακοίνωσε ότι: «Ο ΣΥΝ εμμένει σταθερά στη θέση για αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις, και θα τοποθετηθεί υπεύθυνα στη νέα πρόταση Νίμιτς όταν θα ενημερωθεί επίσημα για το πλήρες περιεχόμενό της»."
Κι εγώ μαζί σας σύντροφοι! Μόνον που όταν λέμε "λύση σύνθετης ονομασίας"να ενοούμε
λύση σύνθετης ονομασίας! Το "Βόρεια Μακεδονία" ΔΕΝ είναι σύνθετο. Άλλος είναι ο Μήτσος, άλλος Τάκης καί άλλος ο Μητσοτάκης! Ο Μητσοτάκης, είναι σύνθετο όνομα! Έτσι, γιά να αρχίσουμε κάποτε να συννενοούμαστε, δηλαδή...
Τέλος "Ο ΛΑΟΣ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ευτυχώς που οι Σκοπιανοί δεν καταλήγουν μεταξύ τους. Διαφορετικά θα αποδεικνυόταν η γύμνια του Υπουργείου Εξωτερικών και η παταγώδης αποτυχία των διπλωματικών χειρισμών της κ. Μπακογιάννη. Όπως ο Πρωθυπουργός, βρήκε τρόπο στο εσωτερικό του κόμματός του να κερδίσει χρόνο, να φροντίσει να πράξει το ίδιο και η κ. Μπακογιάννη, τουλάχιστον μέχρι τις Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Ο Νοών Νοείτω»." Τα περί "γύμνιας του Υπουργείου Εξωτερικών και παταγώδους αποτυχίας των διπλωματικών χειρισμών της κ. Μπακογιάννη" τα ενόησα, τα περί "να κερδίσει χρόνο, να φροντίσει να πράξει το ίδιο και η κ. Μπακογιάννη, τουλάχιστον μέχρι τις Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ", συγνώμην, αλλά καθ'ότι καί κάτοικος ΗΠΑ, δεν τα κατενόησα...δηλαδή πόσες φορές θα πρέπει να σπάσουμε τα διπλωματικά μούτρα μας σε πτερόεσσες καί φρούδες φαντασιώσεις περί αλλαγής της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στα επί μέρους περιφερειακά θέματα ανά την υφήλιο κάθε που εκλέγεται νέος ένοικος στο Ασπρόσπιτο...Δεν είναι καλό να αυτοβαυκαλιζόμαστε λοιπόν, καί να κοριδεύουμε τον κόσμο, καί "ο Νοών Νοείτω"!...
Καί το κερασάκι στην πίτα, στό ίδιο άρθρο του Αθηναϊκού πρακτορείου: "Από το Βερολίνο και κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ: «Συμφωνήσαμε στο ότι μία ταχεία λύση στη διαμάχη για την ονομασία μεταξύ της Ελλάδας και Μακεδονίας είναι αναγκαία. Θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για μία συνεκτική εξέλιξη στην περιοχή»."
Αυτή η κοπέλα πάντως, η αλήθεια να λέγεται, από παλιά φαινόταν ότι μας αγαπά!
Κλείνοντας τον κύκλο που ανοίξαμε, γυρνούμε στο άρθρο που ξεσκόνισε από το ράφι της Ελευθεροτυπίας ο Εχέδωρος, καί διαβάζουμε πάλι:
"Οπως είπε ο κ. Παπούλιας: «Το 1995 είχε προταθεί το "Σλαβομακεδονία" από ξένους μεσολαβητές. Ανεβαίνω λοιπόν στο Καστρί και λέω στον Ανδρέα: "Πρόεδρε, στη συζήτηση έπεσε το όνομα 'Σλαβομακεδονία' - Τι να πω;". Και ο Ανδρέας απάντησε: "Να πεις ότι το δέχεσαι χθες!"».
Γιατί "χθές"; Επειδή απλούστατα ο γάταρος της πρόσφατου Ελληνικού πολιτικού στερεώματος, ο κατά τον Κίρο Γκλιγκόροφ πιο «επικίνδυνος από τους Ελληνες πολιτικούς» ενστικτωδώς αναγνώριζε την τέλεια λύση όταν αυτή τον αντίκρυζε στα μάτια...
Το Σλαβομακεδονία είναι:
A΄. Σύνθετο όνομα. Είναι Σλαβο-Μακεδονία, άρα το "Μακεδονία" διαλύεται μέσα στο "Σλαβο". Δεν είναι πλέον Μακεδονία. Αχρηστεύεται καί το επάρατο καί προσβλητικό γιά εμάς τους Μακεδόνες διεθνές σήμα "ΜΚ" των Σκοπιανών.
Β΄. Καθορίζει αυτομάτως την εθνότητα ώς Σλαβομακεδονική, καί δεν μιλούμε πλέον γιά "Μακεδόνες" αλλά γιά Σλαβομακεδόνες / Slavomacedonians / Славомакедонци, κάτι γιά το οποίο οι Έλληνες Μακεδόνες δεν εχουμε κανένα πρόβλημα. Χωρίζουν τα χωράφια μας: Εσύ εκεί, εγώ εδώ, καί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Σπάζουν αυτοστιγμή τα δόντια του Μακεντόνσκικου αλυτρωτισμού. Ποιοί σκλαβωμένοι "Μακεδόνες" τους απομένουν; Μόνον η γκρούπα του Βινοζίτο, τρείς (αδελφές) κι ο κούκος δηλαδή!
Γ΄. Καθορίζει κατά τον ίδιο άμεσο τρόπο την επίσημη γλώσσα της χώρας ώς Σλαβομακεδονική πλεον γλώσσα, καί δεν θα μπορούν οι Σκοπιανοί παραχαράκτες να την περιφέρουν καί να την παρουσιάζουν στα διεθνή γλωσσολογικά φόρα ως δήθεν "Μακεδονική", καί ώς κατά φαντασίαν προερχόμενη από την Αρχαία Μακεδονική αλλά πολύ συγκεκριμένα και περιορισμένα ως Σλαβομακεδονική γλώσσα / Slavomacedonian language / Славомакедонски јазик, την γλώσσα των Σλάβων της Σλαβομακεδονίας.
Δ΄. Το Σλαβομακεδονία μπαίνει εμβόλιμο σαν εθνοτικό διαχωριστικό ανάμεσα στους Βούλγαρους καί στους Σλάβους της Σλαβομακεδονίας. Το γεγονός ότι πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ο Λιούπτσε Γκεοργκιέβσκη πήδηξε τον φράκτη μόλις έχασε τις εκλογές καί αυτοπροσδιορίζεται τώρα σαν Βούλγαρος, εμφανιζόμενος σαν κατακεραυνωτής του ψευδομακεδονισμού καί ακλόνητος υπέρμαχος του Βουλγαρισμού, είναι ενδεικτικό της απίστευτης ρευστότητας στον εθνικό αυτοπροσδιορισμό των κατοίκων του συγκεκριμένου κρατιδίου.
Τι έλεγε ο πρώην πρωθυπουργός, στις 7 Νοεμβρίου του 1990 στην εφημερίδα Borba:
"Η Μακεδονία του Πιρίν, του Αξιού καί του Αιγαίου δεν είναι Μεγάλη Μακεδονία: είναι απλά Μακεδονία. Θα μιλούμε γιά Μεγάλη Μακεδονία όταν θα απαιτούμε το Βελιγράδι, την Σόφια, την Θεσσαλία, την Αυλώνα καί άλλα". (The Macedonia of Pirin, the Aegean and the Vardar is not Greater Macedonia: it is simply Macedonia. We shall be talking of Greater Macedonia when we claim Belgrade, Sofa, Thessaly, Valona and elsewhere).
http://www.faqs.org/faqs/cultures/macedonia/faq/#ixzz0oiFIY0IE
Εάν ένας τέτοιος Ελληνοσερβοαλβανοβουλγαροφάγος "Μακεντόνας" πρωθυπουργός ανακαλύπτει ξαφνικά ότι "οι παπούδες μου όλοι ήταν Βούλγαροι, οι γονείς μου είταν Βούλγαροι, καί εγώ είμαι Βούλγαρος!", τότε τί θα γίνει στο προσεχές μέλλον με τον απλό Βουλγαρόφωνο κόσμο των Σκοπίων, σε μία -πολύ πιθανή- διάλυση στα εξ'ών συνετέθη; Συμφέρει στην Ελλάδα μιά "Μεγάλη Βουλγαρία" δίπλα σε μία επίσης πολύ πιθανή στο μέλλον "Μεγάλη Αλβανία", καί οι δύο σύμμαχοι αγαστοί μιάς Νεο-Οθωμανικής Τουρκίας; Η απάντηση είναι αυτονόητη: Μία φιλικά προσκείμενη, Σλαβομακεδονία με την οποία τίποτα δεν θα έχουμε να μοιράσουμε είναι η μονη σωστή επιλογή. Πράγμα που σημαίνει πως το ροκάνισμα του κλαδιού των υπερεθνικιστών είναι το μόνο που μας συμφέρει. Δεν κατάλαβα δηλαδή, από πού κι ώς πού συμφέρει στην Ελλάδα το να είναι ο Γκρουέβσκη ο πρωθυπουργός που θα βάλει την Μακενόνιγιά του στην ΕΕ, ή έστω στο ΝΑΤΟ;
Παρεπιπτόντως ο Γκεοργκιέβσκι έγινε πλεον ο μεγαλύτερος κατήγορος του ψευδομακεδονισμού και τα επιχειρήματά του είναι ακλόνητα καί βασισμένα στην ιστορία. Είναι τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιούμε κι εμείς εναντίων των Γκρουεβσκικών, μόνον που αυτός τα χρησιμοποιεί γιά την εδραίωση του Βουλγαρισμού.
Ε΄. Το εθνοκαθοριστικό "Σλαβομακεδόνες" είναι ήδη γνώριμο καί οικείο καί στους Έλληνες αλλά καί στους ίδιους τους Σλαβομακεδόνες. Αντεστραμένα, σαν Македонски Словени (Μακεντόνσκι Σλοβένι / Μακεδόνες Σλάβοι) έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από τον Βουλγαρομακεδόνα απόστολο του σύγχρονου ψευδομακεδονισμού, τον Κρίστε Μισίρκοβ (Кръсте Мисирков ή Крсте Мисирков) στο "За македонските работи" / "Γιά τα Μακεδονικά θέματα": "Во него имаат раководна рол'а само македонцките словени, шчо се викаат бугари".
Ο όρος επομένως υπάρχει, καί μάλιστα ήταν καί είναι αποδεκτός από τους αυθεντικούς Σλαβομακεδόνες, τους Σλαβόφωνους της Ελλάδας. Αυτοί που αντιδρούν στον όρο αλλά γιά λόγους αλλυτρωτισμού καί μόνον (καί εκείείναι το πρόβλημα!) είναι οι Σλαβοβουλγαρόφωνοι της Δαρδανίας, οι σικέ "Μακεντόντσι". Όταν πρόσφατα κυκλοφόρησε η εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα στα Σκόπια, οι Σκοπιανοί εθνικιστές έπαθαν παραλλήρημα με το λήμμα "Σλαβομακεδόνες" καί αναγκάστηκε η εγκυκλοπαίδεια να κάνει πρίμα, να αποσύρει την εγκυκλοπαίδεια καί να ζητήσει συγνώμην. (http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&
EditionID=494&ArticleID=30997).
Στο κάτω κάτω, λαός που κατά πλειονότητα προέρχεται από τις Σλάβικες φυλές των Драговити/Δραγουβητών, Сагудати/Σαγουδάτων, Велегезити/Βελεγεζητών, Венити/Βαενητών, Брсјаци/Βερζητών, μεταξύ άλλων Σλάβων επιδρομέων του 7ου αιώνα μΧ, καί που ορισμένοι τουλάχιστον από αυτους κατοικούν σε κομμάτι της ιστορικής Μακεδονίας (Περλεπές, Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, κλπ, στα νότια των Σκοπίων), πώς αλλιώς θα πρέπει να ονομάζονται; Καί να μην πάμε καί πολυ μακρυά, ο ίδιος ο Κίρο Γκλιγκόροβ δεν ήταν αυτός που δήλωσε: "Είμαστε Μακεδόνες αλλά είμαστε Σλάβοι Μακεδόνες. Αυτό είμαστε! Δεν έχουμε καμία σχέδση με τον Μέγα Αλέξανδρο καί την Μακεδονία του...Οι Πρόγονοί μας ήλθαν εδώ στον 5ο καί τον 6ο αιώνα" ("We are Macedonians but we are Slav Macedonians. That’s who we are! We have no connection to Alexander the Greek and his Macedonia… Our ancestors came here in the 5th and 6th century"). Toronto Star, 15, Μαρτίου 1992
">
Στ΄. Ακούγεται η αύλογη ερώτηση: Θα γίνει το όνομα αυτό αποδεκτό από τους Αλβανούς; Ο ίδιος "ο κ. Παπούλιας παραδέχθηκε ότι η ονομασία αυτή δεν θα ικανοποιούσε το αλβανικό στοιχείο", το 1995. Ας δούμε πως είναι τα πράγματα σήμερα. Σε συνέντευξή του στο Γερμανικό περιοδικό SPIEGEL, στις 24 Ιουνίου του 2009, ο Σκοπιανός πρόεδρος Γκεόργκι Ιβανόβ / Георги Иванов στην κάτωθι ερώτηση απάντησε ώς εξής:
Ερ. Γιά πόσον καιρό θα συνεχίσει αυτή η διένεξη; Υπάρχει κάποιο όνομα που θα ήταν αποδεκτό από εσάς; (For how long will this conflict continue? Is there a name that would be acceptable for you?)
Απ. Το όνομα (που θα επιλεγεί γιά να αντικαταστήσει το ΠΓΔΜ) δεν θα πρέπει να πληγώνει την τιμή καί τον αυτοσεβασμό του λαού μας. Πάνω από 120 έθνη μας έχουν αναγνωρίσει με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η Ελλάδα θέλει να ξεφορτωθούμε αυτό το όνομα καί θέλει αντιθέτως να αποκαλούμαστε Βόρεια-, Άνω-, ή Σλαβομακεδονία. Υπάρχει επίσης διάταγμα του ΟΗΕ που προσδιορίζει πως το όνομα της εθνότητας καί η γλώσσα θα πρέπει να προσαρμοστούν στο όνομα της χώρας. Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσουν οι Αλβανοί που ζούν στην (Σκοπιανή) Μακεδονία εάν ξαφνικά γινόντουσαν Σλαβομακεδόνες που ομιλούν Σλαβομακεδονικά.(The name should not harm the honor and self-esteem of our people. Over 120 nations have recognized us under the name the Republic of Macedonia. Greece wants us to dispense with this name and instead wants us to be called North-, Upper- or Slavo-Macedonia. A UN directive also stipulates that the name of the nationality and the language be adapted to the country name. I don't know how the Albanians living in Macedonia would react if they suddenly became Slavo-Macedonians who speak Slavo-Macedonian.)
http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,632319,00.html
Με άλλα λόγια ό κύριος Ιβανόβ προδιαθέτει την αντίδραση του Αλβανικού στοιχείου, καί όπως είδαμε ο ίδιος ο κύριος Παπούλιας παραδέχτηκε πως το Σλαβομακεδονία θα εύρισκε αντίθετους τους Αλβανούς. Είναι όμως τα πράγματα, εν έτει 2010, έτσι όπως μας φαίνονται, ή μήπως κύλισε πολύ νερό άτω από το Βαλκανικό αυλάκι τα τελευταία δέκα χρόνια;
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, πανεύκολα βρίσκει κανείς ιστοσελίδες όπου σύσσωμοι οι Σκοπιανοί (κυρίως της διασποράς) ωρύονται διαρυγνύοντας τις αρχαιομακεδονικές τους χλαμύδες σε κάθε αναφορά του ονόματος "Σλαβομακεδόνες". Γιά παράδειγμα, όταν σε κάποια ανταπόκριση του ΑΡ/Ηνωμένου Τύπου στο άρθρο "Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανάβει Βαλκανικά πάθη" / "Alexander the Great's Statue Stirs Balkan Passions" του Κωνσταντίνου Τεστορίδη καί της Έλενας Μπεκατόρου, 7 Ιουνίου 2009 (AP) http://abcnews.go.com/International/wireStory?id=7777531 αναφέρθηκαν οι κάτοικοι των Σκοπίων ως Σλαβομακεδόνες, "οργανώσεις από τον Καναδά και την Αυστραλία κάλεσαν τους Μακεδόνες από όλο τον κόσμο να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους προς το πρακτορείο Associated Press ειδήσεων διότι οι Μακεδόνες πολίτες σε άρθρου του ονομάζονται "Σλαβομακεδόνες". Είναι πάγια στρατηγική της Ελλάδας να αρνείται την ύπαρξη των Μακεδόνων. Στη Μακεδονία, δεν υπάρχει εθνική ομάδα που να ονομάζεται Σλαβομακεδόνες. Ο Μακεδονικός πληθυσμός στα Βαλκάνια και σε όλο τον κόσμο είναι απλώς - Μακεδονικός. Οποιοσδήποτε άλλος όρος είναι υποτιμητικός και ακολουθεί το επίσημο ελληνικό πολιτική που αρνείται την νομιμότητα τΜακεδονικού έθνους και την ύπαρξη μεγάλης Μακεδονικής μειονότητας (στην Ελλάδα», είπώθηκε στην σχετική αντίδραση. Οι ενώσεις εξέφρασαν οργή για το άρθρο "Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανάβει Βαλκανικά πάθη", με την επεξήγηση ότι η ένταση μεταξύ των δύο εθνών είναι αποτέλεσμα της άρνησης της Ελλάδας να δεχθεί την ύπαρξη των εθνικά Μακεδόνων και το συνταγματικό όνομα της Μακεδονίας"
(Македонците од Канада и Австралија реагираа за „Славомакедонци“
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=613933544463&id=9&prilog=0&setIzdanie=21711)
Αντιθέτως, όσο καί άν ψάξαμε, δεν είδαμε πουθενά να αντιδρούν οι Αλβανοί. Οι όροι: SlavoMaqedonia/Σλαβομακεδονία, SlavoMaqedonas/Σλαβομακεδόνες (εθνότητα) καί SlavoMaqedonisht/Σλαβομακεδονική (γλώσσα) ήδη υπάρχουν στην Αλβανική, καί χρησιμοποιούνται ευρύτατα.
Ο λόγος της απάθειας των Αλβανών είναι προφανής: Το Κόσοβο καί η κουτσουρεμένη έστω ανεξαρτησία του τους άνοιξε τα μάτια καί την όρεξη γιά μελλοντική απόσχιση καί ανεξαρτησία. Στο κάτω κάτω, πιά είναι η διαφορά γιά τους Αλβανούς το να ζουν στην χώρα των ΕΘΝΙΚΑ "Μακεδόνων", ή στην χώρα των Σλαβομακεδόνων, την στιγμή που το "Μακεδών" δεν έχει γιά τους Σκοπιανούς γεωγραφική αλλά εθνική σημειολογία, ούτως ή άλλως; Να το επαναλάβω αυτό, γιά να μην δουλεύουν ψιλό γαζί κάποιοι πονηροί:
ΠΟΥ ΕΓΚΕΙΤΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΟ ΝΑ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ "ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ" Η ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ΜΑΚΕΔΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥς ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΑΛΛΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ;
Εκ του πονηρού επομένως τα παραμύθια του Ιβανώβ περί Αλβανών που υποτίθεται αντιδρούν στο να μιλούν δήθεν Σλαβομακεδονικά. Αλλού αυτά! Οι Αλβανοί το θεωρούν πλέον αυτονόητο καί αναπόφευκτο το ότι τα Σκόπια πάνε είτε γιά διάλυση είτε γιά ομοσπονδιοποίηση, καί ορισμένοι έχουν ήδη σηκώσει το μπαϊράκι της Ιλίριδας. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να μπούν σε κατάλληλο περιβάλλον όπου ο διεθνής περίγυρος θα τους εξασφαλίζει τα μέγιστα εναντίον της ασυδοσίας των υπερεθνικιστών Σλαβομακεδόνων. Την ίδια ακριβώς τακτική ακολουθούν καί οι Κούρδοι στην Τουρκία.
Απλά, απλούστατα, επομένως, το όνομα των Σκοπίων τους Αλβανούς δεν τους ενδιαφέρει πλέον: "Ονομάστε την Ντίσνεϋλαντ, ονομάστε την Κόκα Κόλα, εμάς δεν μας ενδιαφέρει, αρκεί να μπούμε στην ΕΕ καί στο ΝΑΤΟ!", είπε πρόσφατα ο Κιμ Αχμέτι, ο Αλβανός ηγέτης του DUI, κυβερνητικός εταίρος καί άσπονδος "σύμμαχος" του ΒΜΡΟ στην κυβέρνηση του Γκρούη.
Συμφέρει στην Ελλάδα μιά πιθανή διάσπαση των Σκοπίων; Όχι φυσικά, αλλά από την άλλη πλευρά δεν συμφέρει πρώτιστα στους Σκοπιανούς, τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Ένα ακόμη βέτο στο ΝΑΤΟ, καί οι τριγμοί στο κτίσμα θα γίνουν ρήγματα, αρκετά γιά να ταρακουνήσουν την γκλάβα καί τού πιό χοντροκέφαλου ΒΜΡΟνίτη Σκοπιανού καί να τον πείσουν πως η μαξιμαλιστική υπερεθνικιστική πολιτική Γρουέβσκη και ο Βουκεφαλίστικος ψευδομακεδονισμός (Σημ. Букефалисти/Βουκεφαλιστές: Σκοπιανός πολιτικός όρος, των κατά πεποίθηση ΣΛΑΒΟ-μακεδόνων, των εν δυνάμει συμμάχων της Ελλάδας στα Σκόπια, που διαφωνούν με την αρχαιομανία καμώματα και τον ανθελληνισμό του Γκρούη) τους οδηγεί στο χάος καί στην καταστροφή.
Άν το 1995 είχε προταθεί το "Σλαβομακεδονία" από ξένους μεσολαβητές, αυτή την φορά θα πρέπει να προταθεί σαν ultimatum στην ηγεσία των Σκοπίων από κάποιους άλλους. Μετά την απειλή γιά βέτο από τον Γεώργιο Α. Παπανδρέου, καί το αναπόφευκτο αδιέξοδο προσχώρησης της ΠΓΔΜ, στην προσεχή σύναξη του ΝΑΤΟ, ο Αντώνης Μιλοσόσκι απεγνεσμένα θα τρέξει στην σουϊτα του Γκρουέβσκη: "Πρόεδρε", θα του πεί, λαχανιασμένα, "στη συζήτηση έπεσε το όνομα 'Σλαβομακεδονία' - Τι να πω;". Και ο Νίκολα θα του απαντήσει απελπισμένος: "Να πεις ότι το δέχεσαι χθες!"