Βουλγαρικό VMRO: Στην Αλβανία υπάρχουν Βούλγαροι και όχι ‘Σλαβομακεδόνες’…

Ιούνιος 27, 2010



“Η Βουλγαρία ζητάει από τους Βουλγάρους που ζουν στην Αλβανία να δηλώσουν ότι είναι Βούλγαροι και όχι ‘Σλαβομακεδόνες’, δήλωσε ο πρόεδρος του βουλγαρικού κόμματος VMRO, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ. Έκανε, μάλιστα, έκκληση και προς το βουλγαρικό κράτος για πιο ενεργό ρόλο με τους Βούλγαρους της Αλβανίας.

«Το 2011 η Αλβανία θα πραγματοποιήσει απογραφή πληθυσμού και θα πρέπει το βουλγαρικό κράτος να είναι πιο ενεργό ώστε οι Βούλγαροι στην χώρα αυτή να αυτοπροσδιοριστούν ως Βούλγαροι και όχι ως ‘Σλαβομακεδόνες’ ή Αλβανοί» δήλωσε ο Καρακατσάνοφ, σύμφωνα με την αλβανική εφημερίδα «Shqip».


Στις προηγούμενες απογραφές, πολίτες της Αλβανίας με σλαβική καταγωγή αρνήθηκαν να καταγραφούν ως ‘Σλαβομακεδόνες’. Ένα γεγονός στο οποίο αντέδρασε το νέο κόμμα των αλβανο-Σλαβομακεδόνων.

Συγκεκριμένα ο Βασίλ Στεργιόβσκι, αντιπρόεδρος του αναφερθέντος κόμματος δήλωσε τα εξής:

«Βουλγαρική μειονότητα στην Αλβανία δεν υπάρχει. Η Βουλγαρία προσπαθεί τους ‘Σλαβομακεδόνες’ της Αλβανίας να τους παρουσιάσει ως Βουλγάρους. Εδώ έχουμε έναν αυτόχθονα σλαβομακεδονικό πληθυσμό που ζει στο Μαυροβούνιο, στο Γκόλο Μπρντό και στη Μάλα Πρέσπα. Από τον πολιτισμό τους, τη γλώσσα τους, τη λαογραφία και τις παραδόσεις τους, δεν έχουν να κάνουν τίποτε με τους Βουλγάρους, σε αντίθεση με τους ομοφύλους τους που ζουν στην άλλη πλευρά των συνόρων»

Σε σχετική αναφορά, εξάλλου, που γίνεται από το σκοπιανό κανάλι ‘5’ τονίζεται ότι στις περιοχές του Γκόλο Μπρντό και του Μαυροβουνίου βρίσκεται σε εξέλιξη βουλγαρική προπαγάνδα σε φτωχούς κατοίκους της περιοχής, προκειμένου να δηλώσουν Βούλγαροι.

Επιπλέον τους προσφέρουν πολιτική στήριξη με την έκδοση βουλγαρικών διαβατηρίων, όπως ισχυρίζεται ο Στεργιόβσκι.


Η απογραφή στην Αλβανία θα διεξαχθεί το επόμενο έτος,  για πρώτη φορά την τελευταία εξηκονταετία. Δίνεται, έτσι, στις διάφορες εθνικές ομάδες να εκφράσουν ελεύθερα την καταγωγή, τη γλώσσα και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους.





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος