Ιούλιος 1, 2010.
“ Η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι οι πιο πιθανές χώρες που θα αποδεχθούν τη νέα αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ στη Ευρώπη, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας του αμερικανικού στρατού Ted Carpenter”, γράφει σήμερα η βουλγαρική εφημερίδα ‘СЕГА’.
Ο αναφερόμενος αμερικανός, είναι αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Cato, του τομέα Άμυνας και Eξωτερικής Πολιτικής της Ουάσιγκτον.
“Σύμφωνα με την πορεία εκτέλεσης του προγράμματος, πιθανές χώρες, όπου θα εγκατασταθεί η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα, είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Η Πολωνία βρίσκεται στο στάδιο της αμφισβήτησης λόγω της ρωσικής αντίστασης, αλλά δεν θεωρείται και τόσο σημαντική η πιθανή εγκατάσταση των πυραύλων στην Πολωνία και στην Τσέχικη Δημοκρατία», δήλωσε ο Carpenter σε ειδική εκπομπή της Deutsche Welle.
Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις που θα έχει η εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία ο προαναφερόμενος αμερικανός τόνισε ότι «σαφέστατα η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα εξαρτώνται από την ασφάλεια των ΗΠΑ. Και οι δύο όμως πλευρές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι προς το συμφέρον τους να υπάρχουν στενοί δεσμοί με την Ουάσιγκτον.
»Αυτό βέβαια μπορεί να προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις με άλλες χώρες της περιοχής. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία δύνανται να θεωρηθούν ως πιόνια (пионки) των ΗΠΑ, κάτι το οποίο δημιουργεί νευρικότητα στις γειτονικές χώρες»
Ερωτηθείς, επίσης, αν η σχέση αυτή με την Ουάσιγκτον , της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, επηρεάσει τις σχέσεις των χωρών αυτών με τις Βρυξέλλες, ο Carpenter είπε χαρακτηριστικά:
«Δεν βλέπω κάποια δυνητική επίδραση στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια άτυπη κατανομή καθηκόντων:
« Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην πολιτική και τα οικονομικά ζητήματα, τα θέματα ασφαλείας τα εναποθέτει στο ΝΑΤΟ».
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος