Ιούλιος 7, 2010
Ο Νίκολα Γκρουέφσκι, ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο με το όνομα, σε αντίθεση με τις πληροφορίες που προέρχονται από ανώτερες διπλωματικές πηγές. Παραδέχεται, πάντως, ότι μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας υπάρχει έντονη επικοινωνία για εξεύρεση λύσης που θα βασίζεται σε γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως η λέξη ‘Βαρδάρης’.
Τα παραπάνω αναφέρει η σκοπιανή τηλεόραση «Άλφα ΤΒ» και συνεχίζει:
«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν διάφορες προτάσεις- ανεξάρτητη, βόρεια, του βαρδάρη, κ.α. Μέχρι στιγμής τίποτε δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί» είπε ο πρωθυπουργός Γκρουέφσκι.
Την περασμένη εβδομάδα, σημειώνει η ‘Αλφα ΤΒ’, συζητήθηκε δια της διπλωματικής οδού η πρόταση για λύση που περιέχει τον όρο «Βαρδάρης».
Αυτή η ενσωμάτωση στο όνομα γίνεται αποδεκτή από τα Σκόπια και την Αθήνα.
Υπήρξε ανεπίσημη πρωτοβουλία από την πλευρά της Ουάσιγκτον προς την σκοπιανή ηγεσία να δείξει ενδιαφέρον προς αυτή τη λύση και γενικότερα προς τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Επιπρόσθετα ήρθε και η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, που δήλωσε ότι η Αθήνα έχει λάβει, δειλά (ντροπαλά) μηνύματα από τον Γκρουέφσκι, και στη συνέχεια να δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων αλλάζει στάση, αν θέλει, πραγματικά, να έχει η χώρα του ευρωπαϊκό μέλλον.
Ο εκπρόσωπος του Γκρουέφσκι απέρριψε τις δηλώσεις Δρούτσα.
«Η δήλωσή του θεωρείται ανεύθυνη», δήλωσε, «δεν συμβάλλει στην εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης για το όνομα και οι δηλώσεις του είναι για εσωτερική πολιτική χρήση στην Ελλάδα. Ποια πλευρά είναι βασισμένη σε αρχές και ποια όχι θα το δείξει ο χρόνος. Εμείς είμαστε συνεπείς στις αρχές μας και δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε με μια απόφαση που θα βλάψει τα εθνικά μας συμφέροντα»
Εξάλλου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρωθυπουργός του Βελγίου Λοτέρμ, σε συνάντηση που είχε με τον Γκρουέφσκι δήλωσε αισιόδοξος και τάχθηκε υπέρ μιας γρήγορης λύσης μεταξύ των δύο κρατών.
«Χθες συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Είναι σαφές ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο ζήτημα, το όνομα, το οποίο είναι ένα μειονέκτημα προς το παρόν. Ελπίζω ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα», δήλωσε ο Υβ Λοτέρμ.
Προσθέτουμε ότι σήμερα- αναφέρει το σκοπιανό δημοσίευμα- το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, τάχθηκε υπέρ της προόδου των Σκοπίων στη διάρκεια του 11ου τακτικού σχεδίου δράσης, για την ένταξή των στο ΝΑΤΟ.
Στη συζήτηση που είχαν ο Μιλοσόσκι και ο Κονγιανόφσκι, παρατήρησαν ότι υπήρξε πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις αλλά και στη διαδικασία για τη εξεύρεση λύσης στο όνομα.
«Η πΓΔΜ επεδίωξε να κάνει εκτενείς συζητήσεις με την Ελλάδα. Υπάρχει μια αμοιβαία και εποικοδομητική συνεργασία με την ελληνική πλευρά και πιστεύουμε ότι το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί», δήλωσε ο Μιλοσόσκι στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο σε συνεχή επικοινωνία βρίσκεται και ο Νίμιτς με τις δύο πλευρές, χωρίς, όμως, να διευκρινίζει αν προτίθεται να συγκαλέσει μια συνάντηση των διαπραγματευτών, οι οποίοι δεν αποκλείεται να παρουσιάσουν ιδέες που να βασίζονται στον όρο «Βαρδάρης».
Владимир Мирчески
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος