Η φτώχεια εξουθενώνει τους Σκοπιανούς…




Ιούλιος 9, 2010



«Πίεση προς τη Φτώχεια» τιτλοφορεί το μακροσκελές άρθρο του ο Αλεξαντάρ Πέσεφ, στο ‘ράδιο σλόμπονταν εβρόπα’ που αποκαλύπτει την οδυνηρή πραγματικότητα μιας χώρας στην οποία η ηγεσία της προσπαθεί να καλύψει με πάσα επιμέλεια.

{ παρέκβαση: Σήμερα, μάλιστα, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρουέφσκι, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πληρωμές προς τους εργολάβους των δημοσίων έργων επ’ αόριστον}.

«Τα δεδομένα», αρχίζει ο συντάκτης ,  «αποδεικνύουν ότι είμαστε πρωταθλητές στην ανεργία και οι πολίτες πιέζονται ολοένα και περισσότερο προς τη φτώχεια. Οικονομικοί εμπειρογνώμονες βλέπουν ως μόνη λύση για τη χώρα την ένταξή της στις ευρωατλαντικές δομές»

Ο αρθρογράφος μιλώντας με τους εξουθενωμένους κατοίκους των Σκοπίων δεν θα παραλείψει να σημειώσει και τις στατιστικές της ευρωπαϊκής ένωσης, όπου τα Σκόπια έχουν το μικρότερο αριθμό αμειβόμενων εργαζομένων, συγκριτικά με το πληθυσμό τους.

«Δεν έχω εισόδημα» θα πει ένας πολίτης, « και έχω 35 χρόνια στο επάγγελμα, σύνταξη δεν μου δίνουν γιατί δεν έχω συμπληρώσει τα 60 χρόνια, δεν έχω να πληρώσω την τηλεόραση, το νερό, το τηλέφωνο και με το ζόρι τρώω κάτι».

Η πλειονότητα του κόσμου πιστεύει ότι αν, η πΓΔΜ, ενταχθεί στην ευρωπαϊκή ένωση, ως δια μαγείας, θα πάψουν να υπάρχει φτώχεια και δυστυχία. Αυτή η σκέψη είναι μια πολιτική που καλλιεργούν τα δύο μεγάλα κόμματα για να καλύψουν τις αδυναμίες τους.

Ο Δρ Γκεόργκε Τονόφσκι θα σημειώσει ότι η χώρα από την ημέρα της ανεξαρτησίας της, πριν από είκοσι χρόνια, κυβερνιέται από δημαγωγούς, οι οποίοι σε κάθε προεκλογική περίοδο αναφέρονται στην καταπολέμηση της φτώχειας. Θα συνεχίσει όμως και θα τονίσει ότι  τίθεται υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να βρει ένα καλύτερο μέλλον η νέα γενιά.

«Εγώ προσωπικά είμαι υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και πιστεύω ότι αν θέλουμε να διατηρηθεί η χώρα μας, ως οντότητα, και να βρουν τα παιδιά μας την ειρήνη και τη σιγουριά, πρέπει να ενταχθούμε το συντομότερο στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η είσοδος στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα αυξήσει εκ των πραγμάτων την απασχόληση και θα μειώσει την ανεργία».

Αν και η κρατική στατιστική υπηρεσία ανακοινώνει στοιχεία τα οποία δείχνουν αύξηση της απασχόλησης, εντούτοις, πως είναι δυνατό να γίνεται αυτό, όταν παρουσιάζεται μείωση του φόρου στο εισόδημα φυσικών προσώπων κατά 4%;, διερωτάται ο συντάκτης.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, το 25% των νοικοκυριών στην πΓΔΜ αδυνατεί να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα, 23% υποσιτίζεται, 38% δεν έχει θέρμανση στις οικίες του, 60% δεν έχει απασχόληση, και 43% είναι κάτω από το μέσο όρο. Σύμφωνα με την έρευνα σε χειρότερη θέση από το σλαβικό πληθυσμό βρίσκεται ο αλβανικός και ακόμη χειρότερη οι Ρόμα (τσιγγάνοι).






Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος