Αύγουστος 10, 2010
Την παραμονή της ενάτης επετείου της Συμφωνίας Πλαισίου της Οχρίδας
(στα αλβανικά: Marrëveshjes Kornizë të Ohrit -MKO),οι αναλυτές εξακολουθούν να την αποκαλούν ως 'αποτυχημένη συμφωνία'.
Ο Αλβανός πολιτικός αναλυτής Μερσέλ Μπιλάλλι χαρακτηρίζει τη Συμφωνία της Οχρίδας ως ‘συμφωνία -στασιμότητα’ της οικονομικής και πολιτιστικής πορείας των αλβανοφώνων κατοίκων του κράτους των Σκοπίων.
Το πνεύμα της συμφωνίας που προέβλεπε την αγαστή και ισότιμη συνύπαρξη μεταξύ των Αλβανών και Σλάβων, στο νέο κράτος των Σκοπίων δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Κυρίως από την κυβέρνηση του σημερινού πρωθυπουργού της πΓΔΜ, ο οποίος χάριν του ‘μάρκετινγκ’ της πολιτικής καθώς ενεργεί υπέρ του κόμματός του, επιμένει στην περιθωριοποίηση του αλβανικού στοιχείου, ιδιαίτερα στους τομείς του πολιτισμού και της οικονομίας.
«Πολλοί Αλβανοί επιχειρηματίες δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους Σλάβους ιδιαίτερα στην οικονομία της αγοράς όπου παραβιάζεται κατάφορα η συμφωνία», θα δηλώσει ο Μπιλάλλι.
Οι διακρίσεις αυτές, θα συνεχίσει ο Μπιλάλλι, μεταφέρονται και αντικατοπτρίζονται στη συλλογική ψυχολογία του πληθυσμού που αισθάνεται τις διακρίσεις σε βάρος του. Θα σημειώσει μάλιστα χαρακτηριστικά:
«Ίσως με την ενδεχόμενη αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της ‘Μακεδονίας’ να ευνοηθεί το αλβανικό στοιχείο της χώρας»
Ο πανεπιστημιακός καθηγητής Σέφερ Ταχίρι, θα επισημάνει ότι εννέα χρόνια μετά τη Συμφωνία της Οχρίδας, δεν έχει πραγματοποιηθεί τίποτε στην πράξη.
«Στην πράξη η συμφωνία της Οχρίδας δεν έχει εφαρμοστεί. Έχουμε έναν ανενεργό νόμο σχετικά με τη χρήση της γλώσσας, έχουμε εικονικές στατιστικές παραστάσεις για Αλβανούς που εργάζονται στη διοίκηση, τα πρώην μέλη του UCK δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί», θα δηλώσει ο Ταχίρι.
Όπως επισημαίνεται οι παράγραφοι της συμφωνίας, ερμηνεύονται διαφορετικά από τους Αλβανούς πολιτικούς των Σκοπίων και από τους Σλάβους πολιτικούς της χώρας.
Στην πράξη οι διαφορές μεταξύ των Αλβανών και Σλάβων κατοίκων της πΓΔΜ ακόμη δεν έχουν διευθετηθεί, αν και έχουν περάσει εννέα ολόκληρα χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας.
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος