Σκόπια: «είμαστε αναξιόπιστοι στις ΗΠΑ»




Αύγουστος 20, 2010.

«Πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες ήταν οι καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτός ο πυλώνας αρχίζει να καταρρέει μέσα στον πατριωτικό αγώνα για το όνομα του κράτους. Αν και η κυβέρνηση, πέρα από τη ρητορική, πιστεύει ότι η Ουάσιγκτον και τα Σκόπια, έχουν τις σχέσεις που επιθυμούν»

Τα παραπάνω αναγράφει πρωτοσέλιδα η σκοπιανή εφημερίδα "Ούτρινσκι Βέσνικ".

Πριν από δύο ημέρες, συνεχίσει η σκοπιανή εφημερίδα, ο ΥΠΕΞ Αντόνιο Μιλοσόσκι, δήλωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών χαρακτηρίζονται από την ‘υψηλή συνεργασία, την αμοιβαία κατανόηση μέσα από τον πολιτικό διάλογο, καθώς και την στρατηγική εταιρική σχέση στο πλαίσιο των διεθνών αποστολών για τη διατήρηση της ειρήνης’. Τι έγινε τότε;

Ζήτησε ο Μιλοσόσκι μέσω του σκοπιανού λόμπι να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ, ανεξάρτητα με το όνομα, αν και υπήρχε το προηγούμενο, της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου.

Γνωστός για το θράσος του, ο Αντόνιο Μιλοσόσκι, προσπάθησε να παρακάμψει τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και να προωθήσει τις άκαμπτες θέσεις της κυβέρνησής του.

Ωστόσο η τοποθέτηση του Martin Trenevski ως πρεσβευτή της χώρας στο ΝΑΤΟ αποκάλυψε πλήρως τις πολιτικές της κυβέρνησης και προς την Συμμαχία αλλά και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και αυτές οι σκανδαλώδεις πολιτικές δεν αφήνουν περιθώρια και ελπίδες για να προχωρήσει η χώρα στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

« Η πΓΔΜ πρέπει να αποφασίσει αν τελικά θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Εμείς δεν θα ζητήσουμε να το κάνει. Αν η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τις δηλώσεις του πρέσβη, τότε το μήνυμα είναι σαφές για μας» δήλωσε πρεσβευτής κράτους μέλους της Συμμαχίας.

Το ΝΑΤΟ ωστόσο, επίσημα, τηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα.

Η σκοπιανή εφημερίδα τονίζει ότι η Ουάσιγκτον παρατήρησε μια μετατόπιση της πολιτικής και της ρητορικής της, ως προς το κράτος των Σκοπίων, που αποκλίνει ολοένα και περισσότερο από τον ευρω-ατλαντικό χώρο.

Σύμφωνα με άλλον διπλωμάτη, γράφει η εφημερίδα, αν και οι σχέσεις ΗΠΑ –πΓΔΜ, δείχνουν φαινομενικά σταθερές, εντούτοις δεν είναι .Οι επισκέψεις των αμερικανών αξιωματούχων έχουν γίνει σπάνιες καθώς και άλλων πολιτικών των Βαλκανίων αλλά ιδιαίτερα των Ελλήνων, εκτός από κάποιες συναντήσεις στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά σύγχυση δημιουργείται με την αύξηση των στρατιωτών μας στο Αφγανιστάν, άνευ λόγου και ουσίας.

Σε γενικές γραμμές, γράφει η Ούτρινσκι Βέσνικ, η πολιτική των ΗΠΑ αλλάζει ως προς την χώρα μας και κάποιοι γερουσιαστές που υποστήριζαν τη χώρα μας χάθηκαν και αυτοί.



.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος