Για πρώτη φορά από το 1923, γράφει η βουλγαρική εφημερίδα «Ντνέβνικ», οι τουρκικές αρχές έδωσαν τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν θρησκευτικές τελετές σε ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια των Ορθοδόξων.
Χιλιάδες πιστοί από την Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Γεωργία, έσπευσαν,την Κυριακή, στη Μονή Σουμελά, κοντά στην πόλη Τραπεζούντα της Μαύρης Θάλασσας, όπου προς τιμήν της Θεοτόκου παραβρέθηκε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Το βυζαντινό μοναστήρι ιδρύθηκε τον τέταρτο αιώνα και το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού το είχε διαμορφώσει ως μουσείο, αλλά ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε μια ηπιότερη θέση στα όρια των θρησκευτικών μειονοτήτων στη χώρα.
Το Σεπτέμβριο θα επιτρέψει να λειτουργήσει η πρώτη χριστιανική εκκλησία των Αρμενίων στην ανατολική Τουρκία, ως ένδειξη βελτίωσης των σχέσεων με την Αρμενία.
«Είναι ένα ιστορικό γεγονός και δεν θα είναι το μοναδικό. Τα ταμπού σταδιακά θα πέσουν. Και οι μειονότητες έχουν δικαιώματα. Η Τουρκία τώρα θα αποδεσμευτεί από την παλιά νοοτροπία της» δήλωσε ο Cengiz Aktar καθηγητής του Πανεπιστημίου Bahcheshehir της Κωνσταντινούπολης.
«Αυτό το μοναστήρι είναι απομεινάρι ενός πολιτισμού στον οποίο συνυπάρχουμε. Εύχομαι να μας επιτραπεί να συνεχιστεί αυτή η παράδοση για να μας φύγει ο πόνος», δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης την Κυριακή, γράφει η βουλγαρική εφημερίδα.
Η περιοχή του μοναστηριού είχε ενισχυμένη ασφάλεια από την αστυνομία και ελικόπτερα περιπολούσαν στην περιοχή.
Η Τραπεζούντα, όπου τα εισοδήματα είναι, τουλάχιστον, χαμηλότερα από το μέσο όρο της Τουρκίας, είχε γίνει παλαιότερα φωλιά του τουρκικού εκρηκτικού και μαχητικού εθνικισμού, σημειώνει η βουλγαρικη 'Ντνέβνικ'.
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος